Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan özel bir televizyonun canlı yayınında açıklamalar yaptı.

Toplu Konut İdaresi’nin kuruluş amacının konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu söyleyen Turan, “Bunu yapmak için kurulan bir idaredir.  İlk kurulduğu yıllarda, 1984-2002 yılları arasında bu fonksiyonu tam icra edememiş. 18 yılda sadece 43 bin konut icra etmiş. Fakat 58. Hükümetle 2002 yılından başlayan süreçle 2015 yılına gelindiğinde idare bugüne kadar 680 bine yakın vatandaşımızı konut sahibi yaptı” dedi.

“Yeni şehirler inşa ediyoruz”

Yeni dönemde üretilen konutlara sadece barınma merkezli bakmadıklarına vurgu yapan TOKİ Başkanı, yeni yaşam alanları inşa ettiklerini söyledi.

Turan, “Burada her katmandan vatandaşlarımıza günlük yaşamına kolaylık sağlayacak, sosyal ihtiyaçları karşılayacak şehirler inşa ediyoruz.  Manisa’da 6 bin konutluk proje geliştirdik. Bin 200 tanesini ihale ettik. İhtiyaç oldukça konutlarımız üreteceğiz. Projemiz tamamlandığında, mahallelerden oluşan yeni bir şehir oluşacak. İçerisinden caddenin geçtiği, sokakların, yürüyüş yolunun, parkların, meydanların, esnafların olduğu yeni bir şehir olacak. Denizli’de 15-20 bin konutluk proje üzerinde çalışıyoruz. Gaziantep’te yaklaşık 60 bin konutluk yeni bir şehir oluşturuyoruz.  Bunun ilk etabı olan 3 bin konutun yapımına başlıyoruz. Dolayısıyla Toplu Konut İdaresi’nin yeni yaklaşımı tekil binalar yapmak değil, bir muhit ve yeni şehirler inşa etmektir” açıklamasında bulundu.

2016 yılında her yöreye farklı mimari

2016 yılının, Toplu Konut İdaresi’nin en yüksek hedefini koyduğu yıl olduğunu belirten Turan, “60-70 bin konut 2016’da hayata geçmiş olacak. 2016 yılı için asıl hedefimiz, her yöreye farklı mimari, yöresel içerikler taşıyan yatay mimari ile konutlar inşa edeceğiz.  Önümüzde ki bahardan itibaren Türkiye’nin her bölgesinde birbirinden farklı, estetik mimari olan TOKİ binaları göreceksiniz.  2016 yeni bir değişimin eserlerinin görülmeye başladığı yıl olacak” dedi.

2023 hedefi revize edildi

2023 yılı için hedeflerini 1 milyon 200 bin konut olarak revize ettiklerini söyleyen Turan, “Sayın Başbakanımız, emekli vatandaşlarımız ve alt gelir grubundaki vatandaşlarımız için yeni bir hamle yapmamızı istedi. 2023 hedefimiz bu doğrultuda revize ederek 1 milyon 200 konut olarak belirledik. Bu şu demek; önümüzdeki 8 yıl içerisinde alt gelir grubundaki vatandaşlarımıza 500 bin konut üreteceğiz” diye konuştu.

Emekli vatandaşlara özel kontenjan

Batman’da yaşayan emekli vatandaşlarımıza bin 472’i konutu teslim ettiklerini söyleyen Turan, “Sayın Başbakanımızın müjdelediği 200 bin yeni konut ile başta emekli vatandaşlarımızı 250 lira taksitle yuva sahibi yapmak için faaliyetlerimizi hızlandırdık.  Malatya- Beydağı’nda. 250 lira taksit ve 240 ay vade ile konutlarımıza talep topluyoruz.  Projenin yaklaşık yüzde 25 kontenjanına emekli vatandaşlarımıza ayırdık.  Ankara-Mamak’ta 341 lira taksitle talep topluyoruz. Şuan da 33 vilayette valiliklerimiz aracılığı ile emekli vatandaşlarımızdan talep topluyoruz. Emekli vatandaşlarımız 250 lira taksitle konut sahibi olacak” dedi.

Karaman’da emekliye 700 konut

Toplu Konut İdaresi’nin başta emekli vatandaşlar olmak üzere, turizm çalışanı, sanayide çalışan alt gelir grubundaki vatandaşlar için bir ümit kaynağı olduğunu vurgulayan Turan, “Antalya’da turizm sektöründe çalışan alt gelir grubunda olan kardeşlerimiz için 7-8 bin konut planlamamız var.  Karaman’da Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçi kardeşlerimiz için 428 konut inşa ediyoruz.  Bir müjde daha vereyim. Yine bu bölgede emekli vatandaşlarımız için 700 konutluk bir projemiz var. Bir aya kadar ihale etmiş olacağız” diye söyledi.

Kentsel dönüşüm zenginleşme aracı değildir

Kentsel dönüşüme fedakârlık ile yaklaşılması gerektiğini belirten Turan, kentsel dönüşüm bir zenginleşme aracı olmadığını belirtti.  Toplu Konut İdaresi’nin kentsel dönüşümde aktif olduğu söyleyen Turan,  “Türkiye’de kamu birimlerinde kentsel dönüşümde öncü kuruluş TOKİ’dir.  Şuan da aktif 57 ilde 119 bölgede aktif kentsel dönüşüm yapıyoruz.  Uşak’ta yaptığımız kentsel dönüşümün bedeli 420 milyondur.  Uşak gibi birçok ilde büyük çaplı kentsel dönüşüm yapıyoruz” açıklamasında bulundu.