ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde biraraya geldiği öğrencilere hayal kurmaları ve ülkelerini sevmeleri tavsiyesinde bulundu. Nafiz Zorlu, hayatta en çok korktuğu şeyin ise işini kaybetmek olduğunu söyledi.
Manisa Genç İşadamları Derneği, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) işbirliği ile düzenlenen 'Dünya Devleri Manisa'da Buluşuyor' etkinliği CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da katıldı. Üniversite öğrencileriyle buluşan Zorlu, iş hayatını ve başarı hikayesini öğrencilerle paylaştı. Yaklaşık 500 öğrencinin katıldığı etkinlikte öğrenciler Zorlu'yu alkışlarla karşıladı.
Öğrencilere öğütler veren Zorlu, iş hayatına 15 yaşında başladığını belirterek, hayal kurduğunu, ancak hayalci olmadığını söyledi. Zorlu, "Ben sizlerin yaşından daha küçük yaşlarda iş hayatına başladım. Vardı da mı üniversite okumadık. Babadağı'nda üniversite yoktu. İşime 12 yaşında başladım. Gözüm hep ticaretteydi. Ben Allah'ın dağından geldim. O zamanlar benim yaşadığım yerde Türkiye'nin her yerinden tüccarlar gelirdi. Ben de bunların gibi olsam derdim. Hepiniz 'ben de Ahmet Nazif Zorlu olsam' diyerek hayal kurun. Ama hayalci olmadım. Ticarete yönelmek istiyorum dedim. 15 yaşındayken baba bana dükkan aç dedim. 15 yaşında Trabzon'a gittim ve ticarete başladım. Benim gözüm yeniliklerdeydi. Yoluma devam ettim, hep yenilikler yaptım. Şimdilik derslerine iyi çalışın ve ailenizi hiç unutmayın. Ülkenizi, kurumunuzu ve ailenizi unutmayın. Geleceği iyi hesaplayın. Hayal kurun ama hayalci olmayın. Ben her zaman hayal kurmuşumdur" dedi.
"GİRİŞİMCİ VAR DESTEK YOK"
Türkiye'de hep ilkleri yaptığını anlatan Zorlu, tekstilde yaptığı yenilikleri daha başka alanlara yaymak istediğini belirterek şunları söyledi:
"Biz bugün insansız hava uçağını yaptık, uçurduk. Türkiye'de girişimci var ama girişimciye destek yok. Birileri bir şey yapmaya kalktığı zaman sürekli engeller çıkıyor. Biz bu uçağı yaparken hiçbir teşvik almadık" dedi. Manisa'daki Vestel firmasının satın alma hikayesini anlatan Zorlu, "Vestel'i satın aldığımızda musalla taşındaydı. Batmış bir şirketti. 'Zorlu burayı aldı, tekstil fabrikası yapacak' dediler. Vestel'in altyapı insan kaynağı çok güçlüdür. Fabrikayı A4 kağıt üzerinde satın aldım. Ne cesaret. Biraz da cesaretli olacaksınız. Ama hayalperestlik cesaret değil" diye konuştu. Uzakdoğu ülkelerinin dünya piyasalarında yer edindiğini kaydeden Zorlu, "Uzakdoğu dünya piyasalarını bir bir eline geçiriyor. Ben Vestel'i aldığım zaman şunu söyledim; 'Cüceler yapıyor da biz niye yapmayalım.' Biz biraz kendimize çok güveniyoruz ama işe gelince kaytarıyoruz. Manisa'da işsizlik var diyorlar Manisa'da işsizlik yok. Sıkıntımız var, işçi bulamıyoruz. Kurumlarınıza girdiğinizde ben burada en yüksek nereye gelebilirim onu düşünün. Gözü oralara dikin. Allah kerimdir demeyin. Girdiğiniz kuruma sahip çıkın."
"3 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPACAĞIZ"
Vestel'de bu yıl 3 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini açıklayan Zorlu, 145 ülkeye ürün sattıklarını dile getirdi. Zorlu, "Bu sene 11 milyon televizyon üreteceğiz. Bugün Vestel City'de 35 milyon televizyon, buzdolabı, fırın, klima üretecek kapasiteye sahibiz. 100 televizyondan 90'nını 145 ülkeye ihraç ediyoruz. İstenirse oluyor. Bu sene 3 milyar dolarlık ihracat yapacağız. Vestel 7 sene üst üste Türkiye ihracat liderliğini yaptı. Kendi sektöründe ihracat liderliğini kimseye kaptırmadı" dedi.
ÜLKEMİZ BİRLİK VE BERABERLİKLE KALKINIR
Türkiye'deki birlik ve beraberliğe dikkat çeken Zorlu, "Bugün Suriye'den göç ettiler geldiler, herkes perişan. Bunların unutmayın. Birbirimizi sevelim ve ülkemizi düşünelim. Ülkemiz birlik ve beraberlikle kalkınır. Aç köpek fırın delermiş derler. Bugün Türkiye'de iş var aş var. Türk pratik zekası da var. Bunu iyi yerde kullanalım. İnanın Türkiye 2023 hedeflerine ulaşabilir. Bizde bir şey yapmaya kalkıyorsun herkes karşı çıkıyor. Türkiye birlik ve beraberliğini sürdürdüğü müddetçe Türkiye çok şeyler yapabilir. Araştıracaksınız, kendinizi geliştireceksiniz. Hayal kuracaksınız, hayallerinizi bir bir gerçekleştireceksiniz. Ülkeniz olmazsa, kurumunuz olmaz. Kurumunuz olmazsa, aileniz olmaz" diye konuştu. "Çalışacağız, üreteceğiz, ihracat yapağız" diyen Zorlu, her defasında kendisi için dedikodu yapıldığını belirterek şöyle devam etti:
"Her zaman Zorlu batıyor dediler. Batıyor muyuz, batırıyor muyuz bilmiyorum ama istihdam yapıyoruz. Biz fabrikalar kuruyoruz, ihracat yapıyoruz. Bugüne kadar hep bunu yaptık ve devam edeceğiz. Çünkü benim ülkemden başka güzel ülke görmüyorum. Çok çalışacağız ve ülkemizi birinci sınıf ülkeler arasına koymak mecburiyetindeyiz."
"EN ÇOK İŞİMİ KAYBETMEKTEN KORKARIM"
Hayatta en çok işini kaybetmekten korktuğunu açıklayan Zorlu, "Önce Allahtan sonra işimi kaybetmek korkarım. Diyeceksiniz ki bu kadar servete rağmen. Evet bu kadar servete rağmen işimi kaybetmekten korkarım. O korkuyu içinizde tutacaksınız. İşi olmayan insan her türlü melaneti yapar. Siz işten korkmayın, iş sizden korksun. İşim olmazsa ben aileme bakamam. 25 bin çalışanım var. Çok akıllıyımdır, çok cesaretliyimdir. Ama işimi kaybedersem benden akılsız adam yoktur. Kimse dönüp de bakmaz. İşinize sahip olun, sevdalı olun, aşık olun. Ondan sonra doğru yoldan gittikten sonra başarı kaçınılmazdır" dedi.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ahmet Nazif Zorlu, CBÜ öğrenci temsilciliği tarafından teşekkür plaketi verildi.

NU(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)