ZONGULDAK Limanı'nda geçen yıl 9 gemi ile yapılan Ro-Ro taşımacılığının, bu yıl çeşitli nedenlerle belli bir süre 4 gemi ile yapıldığı, TIR giriş çıkış sayısında ise geçen yıla göre yüzde 20 artış yaşandığı açıklandı. Kentteki TIR yoğunluğunun bundan kaynaklandığı belirtildi.
Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Zonguldak Limanı'nda gemi sayısındaki azalma ve artan narenciye ihracatına bağlı yaşanan kentteki TIR yoğunluğuna ilişkin basında yer alan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Limanda Ro-Ro sahasındaki iskelelere ancak 3 geminin yanaşabildiği belirtilen açıklamada, 1 iskelenin narenciye gemilerine, diğer 2 iskelenin de Ro-Ro gemilerine tahsis edildiği vurgulandı.
Açıklamada, geçen yıl 9 gemi taşımacılık yaparken, 2013 başında bu sayının 7'ye düştüğü, bunlardan birinin geçen 2 Kasım'da Ukrayna'nın Sivastopol şehri açıklarında yangın çıkması, birinin geçen 7 Ekim'den itibaren 4 gün, birinin de geçen 31 Ekim'den itibaren 12 gün haciz işlemi nedeniyle seferden men edildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"2012'de 9 gemi ile yapılan taşımacılık, 2013 Kasım ayında belirli bir süre 4 gemi ile sürdürülmeye çalışılmış, gemi sayısında azalma olmasına rağmen 2013'de TIR sayısında yüde 20’lik bir artış olmuştur. 9-10-11-12 Kasım tarihlerinde toplam 191 TIR giriş yapmış, yine 10-11-12 Kasım tarihlerinde toplam 294 TIR çıkış yapmıştır. Ayrıca, Narenciye ihracatında ve dökme eşya ithalatında 24 saat hizmet verilmekte, narenciye gemilerinin yükleme kapasitelerinin düşük olması ise yoğunluğa sebebiyet vermektedir. Yine liman sahası aydınlatmasının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülmekte olup, mesai haricinde gelen Ro-Ro gemilerinin tahliye işlemleri ise 24 saat devam etmektedir."
Bugün itibariyle hacizleri kalkan 2 geminin seferlere başlamasıyla belli bir rahatlamanın sağlandığı ifade edilen açıklamada, gemi sayısının artırılması konusunda İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve diğer ilgililerle görüşme yapıldığı da kaydedildi.