BALIKESİR Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, sektör olarak öncelikli görevlerinin markalaşmak olduğunu belirtti, "Dökme zeytin ve zeytinyağı gibi unsurlardan ziyade, “Made in Turkey' veya Türk marka ve ambalajlarıyla yani katma değeri yüksek ürünlerle, dış pazarlarda yer almak istiyoruz" dedi.
Semerci, geçen yıl 'Semercioğlu' ve 'Semerini' markasıyla girdikleri yarışmalardan altın madalya ile dönmelerinin markalaşma yolunda önemli bir adım ve örnek bir çalışma olduğunu söyledi.
Semerci, zeytinyağının Türkiye için avantajlı bir ürün olduğunu ancak Türk zeytinyağının yeterince tanıtılmadığını vurguladı. Semerci, "Zeytin üretim alanı sınırlı. Akdeniz çanağının bir ürünü olan zeytinde rakibimiz çok az. Zeytinyağında marka olabiliriz. Bunun için var olan potansiyeli harekete geçirmemiz yeterli. Türkiye’nin zeytinyağında fazla rakibi yok. Örneğin İngiliz, Alman, Norveçli rakibiniz yok. Çinli rakibiniz olmayacak. Avustralya ve ABD-Kaliforniya denedi, olmadı. Türk zeytinyağı üreticisi, ürettiği zeytinyağını katma değerli olarak satamıyor. Daha çok diğer zeytin üreten ülkelerin tedarikçisi durumundayız. Bunun için ihracattan elde edilen gelir düşük kalıyor. İspanya ve İtalya gibi ülkelere dökme olarak ihraç ettiğimiz zeytinyağı, ambalajlanarak bu ülkelerin markaları adı altında satılıyor. Zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak öncelikli vizyonumuz, kendi markalarımızı yaratarak dünya pazarlarına açılmak olmalıdır. Topluca hareket ederek önce ülkemizi marka yaparken Türk mutfağını kullanmalıyız. Çünkü, Türkiye'nin zeytinyağında AB ülkeleriyle rekabet etmesinin yolu markalaşmaktan geçiyor" dedi.
'İSTENİRSE OLUYOR'
2011 yılında İsrail’in Kudüs kentinde düzenlenen İtalya, İspanya, Yunanistan, Cezayir, Tunus, Fas, Mısır, Ürdün, Suriye ve Türkiye gibi zeytin üreticisi ülkelerin katıldığı Terra Olivo 2011 / Akdeniz Uluslararası Sızma Zeytinyağı Yarışması’nda 'Semercioğlu' markasıyla katıldıklarını ve altın madalya aldıklarını söyleyen Semerci, 25-29 Temmuz 2012 da Londra’da 'Gread Taste Gold 2012' yarışmasında 'Semerini' markasıyla yine altın madalya aldıklarını hatırlattı, "Biz markalaşarak Edremit’in zeytinyağını dünyaya tanıttık. Şimdi ise sıra, markalarımızda ihracat yapabilmekte" dedi.