İstanbul, 6 Mayıs () - ZEYTİN posasından hijyenik tekstil ürünleri üretimi için ortaklık kuruldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından geçen günlerde, projelerin yatırımcıyla ve sektörle buluşması hedefiyle düzenlenen, Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde temeli atılan ilk ortaklık gerçekleşti.

Pazarın ilk gününde yapılan görüşmeler sonucunda, Mevlüde Bilgiç ve Şule Sultan Uğur’un "Zeytin Atık Posasından Antimikrobiyal Ev Tekstili" projeleri, İlhan Sarı Organik Zeytin Çiftliği’nin sahibi İlhan Sarı tarafından beğenilerek, ortaklığa dönüştü.

Yapılan ortaklık sonrasında üretilecek kumaşların, özellikle kötü kokuları engelleyici özelliği olacak. Gerçekleştirdiği ortaklığı değerlendiren, yatırımcı ve İlhan Sarı Organik Zeytin Çiftliği’nin sahibi İlhan Sarı, yaklaşık 185 bin ağaçtan oluşan organik zeytin çiftliğine sahip olduğunu belirterek, "Bugüne kadar zeytinin dalından, suyundan, yağından katma değer elde etmek amacıyla pek çok projemiz oldu. Son ortaklığımız ile geliştirilecek ürünlerin, tekstilin pek çok alanında kullanılabileceğini düşünüyorum" dedi.

PROJE SAHİPLERİ MUTLU
Proje sayesinde oleuropein maddesi ile antibakteriyel tekstil kumaşları üretilmesinin mümkün olabileceğini belirten Şule Sultan Uğur da, "Nem ihtiyacını tekstil ürünlerinden, besin ihtiyacını ise insan derisinden temin eden mikroorganizmalar tekstil materyallerinde başta kötü kokular olmak üzere, istenmeyen renk değişimleri, lekelenmeler ve ani mukavemet kayıplarına neden oluyor. Projede zeytin ağacının dayanıklılığında oldukça önemli bir yere sahip olan oleuropein bileşiğinin hallaysit nanokil partiküllerin içerisine doldurulması ve ev tekstil materyallerine uygulanması söz konusu olacaktır" diye konuştu.

(OSS)