İSTANBUL, 5 Mayıs () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun yılın ilk dört ayında yüzde 5.0'e dayandığına işaret ederek, "Mayıs ve Haziran'dan itibaren enflasyonda daha iyi sonuçlar görmeye başlayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Nisan ayı enflasyon verileri hakkında yazılı bir açıklama yapan Zeybekci, "Bu sabah açıklanan veriler, enflasyonun aylık bazda yüzde 1.34, yıllık bazda yüzde 9.38 olduğunu gösterdi. Yıl başından bugüne kadar geçen 4 ayda ise neredeyse yüzde 5'lik TÜFE artışına ulaşmış durumdayız" dedi.

Verileri bir sebep değil bir sonuç olarak gördüğünü aktaran Zeybekci, "(Veriler) Aralık ayında gerek yurtiçinde gerek yurtdışında cereyan eden ekonomik ve politik gelişmelerin bir sonucudur. Bu sonucu, Aralık ayında yanmaya başlayan ve kısmen sönen ateşin dumanı olarak da görmek mümkün" dedi ve ekledi:

"30 Mart  seçimlerinin öncesinde kontrol altına alınan bu ateş artık sönme arifesinde. Piyasanın içinden gelen, piyasanın nabzını tutan biri olarak bunu açıklıkla görebiliyorum. Mayıs ve Haziran'dan itibaren enflasyonda daha iyi sonuçlar görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Kaldı ki; Merkez Bankamız da geçtiğimiz haftalarda Mayıs ayından itibaren enflasyonda zirveden aşağı dönüşün başlayacağını ifade etmişti."

"BU PERFORMANSI YIL GENELİNE TAŞIYIP..."

Faizlerin yüksek düzeylerde olduğuna da işaret eden Zeybekci, "Faizi yüksek seviyelerde tutarsak; bu, üretim maliyetlerimizi yukarı çekip rekabet avantajımızı zayıflatacaktır. Aynı yüksek faiz diğer taraftan TL'nin de değerlenmesine sebep olacağı için rekabetçiliğimiz ikinci bir engel olacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisinin, bu iki sorundan uzak kalması gerekir. Bunun için de TL'nin bugünkü seviyelerinden daha yüksek değerlere ulaşmaması gerekir. Merkez Bankası'nın bunları gözeterek önümüzdeki dönemde iyileşmeyi destekleyici kararlar alacağını düşünüyorum."