Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Sosyal Tesisleri'nde "Kömürden gaz ve akaryakıt üretimi" konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye'nin kömür rezervinin 14.5 milyar tona çıktığını ve Türkiye'nin bu rakamla dünyada 12. sırada olduğunu söyledi.
KENDİMİZDE OLMAYAN DOĞALGAZI ENERJİDE ÖN PLANA ÇIKARMIŞIZ
Türkiye'nin yüzde 74-76 oranında enerjide dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Önal, Türkiye'nin 2012 yılında enerji için ödediği paranın 60 milyar dolar olduğunu kaydetti. Önal, dünyada elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 41, doğalgazın yüzde 20.5, hidrolik enerjinin yüzde 16.5, nükleerin yüzde 12.8, petrolün yüzde 10.2, diğer enerjilerin ise yüzde 3 olduğu aktararak, "Türkiye'de ise bu rakamlar, doğalgaz yüzde 32, kömür yüzde 29, petrol yüzde 27, hidrolik yüzde 4, diğerleri ise yüzde 8. Görüldüğü gibi biz, kendimizde olmayan doğalgazı enerjide ön plana çıkarmışız. Bugün teknolojik ve ekonomik olarak kömürden isterseniz gaz, isterseniz petrol üretilebilirsiniz" diye konuştu.
TÜRKİYE YILDA 15 MİLYON TON CİVARINDA PETROL, 3 BİN MEGAWATT DA ELEKTRİK ÜRETEBİLİR
Önal, Çin'de kömürden 1 varil petrol üretmenin maliyetinin 60 dolar olduğu belirterek, "Yapılan hesaplara göre bu rakam ABD'de 90 dolar, Avrupa'da 80-85 dolar, Türkiye'de de 65-70 dolar civarında. Türkiye, eğer kömür bölgelerine böyle tesisler kurarsa, kömürden gaz ve petrol üretimi gerçekleşecek. Hesabım şöyle; 10 milyon ton/yıl düzeyinde 2 bin kalorilik kömür kullanılarak, 12 milyon 250 bin varil petrol üretilebilir. Bunun dışında petrokimya ürünleri de üretilir. Burada her bir tesisin kuruluş maliyeti 3 milyar dolar. Eğer, 10 yıl içerisinde 6 tesis kurulursa, o zaman Türkiye yılda 15 milyon ton civarında petrol, 3 bin megawatt da elektrik üretebilir. Böylece Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde kullanacağı petrolün 3'te biri bu yoldan elde edilebilir" dedi.
ÇİN, ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 87'SİNİ KÖMÜRDEN ÜRETİYOR
Çin'in enerji yapısının Türkiye'ye benzediğini ifade eden Güven Önal, "Çin'de petrol de, doğalgaz da bizim gibi çok az. Çin öyle bir strateji geliştirmişki, Türkiye için model olabilir. Tamamen kömüre bağlamış bütün herşeyini. Çin, elektriğinin yüzde 87'sini kömürden üretiyor. Kömür, günümüzde adeta geleceğin kurtarıcısı. Çünkü kömürden bugün gaz da, elektrik de, akaryakıt da, hatta en ucuz hidrojen de kömürden üretiliyor" diye konuştu. Güven Önal, jeolojik tahminlere göre, Türkiye'de 40 ila 70 milyar ton arasında kömür bulunabileceğini de söyledi.