ZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, artan faiz oranları ve döviz kurlarının kentte en çok inşaat sektörünü vurduğunu, 10 gündür emlak ve arsa satışı yapılmadığını söyledi.
ZTSO Başkanı Salih Demir, Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından piyasaların olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Yatırımcının, tüccarın ve esnafın gündeminde faiz artırımının bulunmadığını vurgulayan Demir, bankalardan kredi kullanan sanayi işletmelerinin "sürpriz" faiz artırımından olumsuz etkilendiklerini söyledi.
Faiz artırımının birçok piyasayı da vurduğuna dikkat çeken Demir, otomobil satışları ve özellikle de inşaat sektöründe satışların önemli ölçüde düştüğünü vurguladı ve ekledi:
"Zonguldak'ta 10 gündür emlak ve arsa satışı yok. Bundan sonra beklentimiz, doların aşağıya çekilmesinin sağlanması. Tabii bunu faizle değil de başka argümanlarla birlikte halletmek gerekir diye düşünüyoruz. Eğer dolar 2.02 seviyesinde tutulabilirse, faiz de eskisi gibi olmasa da biraz geri çekilebilirse, eskisi gibi yatırım ortamı oluşur."
Bankaların bu faiz artışını fırsat bilip kredi faizlerini artırmaya başladıklarını vurgulayan Demir, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan beklentimiz, bunların tespit edilip gerekli cezaların uygulanması. Sanayici ve tüccar için önemli olan faizlerin geri çekilmesidir" dedi.
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun da üyelerinden bazılarının artan döviz kurlarıyla birlikte sıkıntı yaşamaya başladıklarını söyledi. Coşkun, "Faizler bu şekilde artmaya devam ederse bankalardan kullandığımız kredilerde bir iki puanlık artış olabilir. Beklemiyoruz ama inşallah gelmez. Devletin kendi bankalarından çekilen kredilerde esnafa destekleri var. Büyüklere oranla küçük işletmeler daha az yara ile kurtulur bundan diye düşünüyorum" diye konuştu.