İSTANBUL, 20 Mayıs () - Yükselen enfyasyon Türkiye'nin kredi notunu da tehdit etmeye başladı.

Türkiye'ye "yatırım yapılabilir" notu veren iki kredi derecelendirme şirketinden biri olan Moody's, Türkiye'yi yüksek seyreden enflasyon konusunda uyardı. Şirketin açıkladığı raporda, yüksek enflasyonun, kredi notu açısından olumsuz olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, genel olarak birçok ülkede enflasyonun yükselmekte olduğuna işaret edilerek, bu artışlara bağlı olarak merkez bankası hedeflerinin de aşıldığına işaret edildi. Hedeflerin üzerine çıkan enflasyon oranlarının özellikle kamu ve özel sektörün borçlanmalarını zorlaştırabileceği uyarısı yapılan raporda, bu ülkeler arasında Türkiye'nin yanısıra Rusya'nın da bulunduğu belirtildi.

Moody's, geçen ay Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirdi, notunu ise mevcut BAA3 düzeyinde korudu. Moody's'den yapılan açıklamada, not görünümünün "negatif"e çevrilmesine gerekçe olarak, "Türkiye'nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor" gösterilmişti.

MB : ARTIŞ MALİYET YÖNLÜ BASKILAR KAYNAKLI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan sonu itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.38 ve yurtiçi üretici enflasyonu da yüzde 12.98 oldu.

 Merkez Bankası, beklentilerden yüksek çıkan Nisan enflasyonunun, döviz kurlarındaki yükseliş ve imalat sanayi fiyatlarının tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskılarından kaynaklandığını açıkladı.

Merkez Bankası'nın "Nisan Ayi Fiyat Gelişmeleri" raporunda, tüketici fiyatlarının aylık yüzde 1.34 arttığına ve yıllık enflasyonun yüzde 9.38’e yükseldiğine işaret edilerek,  "Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri temel mal fiyatları üzerinde gözlenmeye devam etmiş, çekirdek enflasyon göstergeleri artış eğilimini sürdürmüştür" denildi.

İLK YATIRIM NOTU FITCH'DEN GELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türkiye'nin notunu, Kasım 2012'de, Ocak 1994'den bu yana ilk kez bir basamak artırarak 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükseltmişti. Moody's de, Fitch'den sonra 2013 Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltmişti.

Moody’s’in Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan birden "yatırım yapılabilir" kredi notu almış oldu. Dünyanın en büyük derecelendirme şirketi Standard And Poors ise, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" düzeyin altında tutuyor.

(OSS)