GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklentinin üzerinde çıktığını ve bu durumun piyasalarda durgunluğa yol açacağını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerine çıktığını ve artışın piyasaları olumsuz etkileyeceğine ifade ederek, "Yatırımcılar iş planlarını tahmini enflasyon rakamlarına göre minimum zararı göze alarak yaparlar. Buna göre iş sözleşmeleri ve ticaret hamlelerinde bulunurlar ancak enflasyonun bu tahminlerin üzerinde çıkması hem yatırımcıyı hem de üreticiyi beklenmedik zararlara uğratacaktır. Bu durum da piyasaları sekteye uğratarak durgunluğa yol açacak ve sonuç itibariyle kalıcı zararlar da ortaya çıkabilecektir" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Güneş, artışların çok büyük olumsuzluklara yol açmayacağını ama önlem alıcı politikalar uygulamanın da şart olduğunu kaydetti. Özellikle yıllık bazda hedeflenen enflasyon rakamların yıl sonu itibariyle yüzde 7,06 olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Güneş, bu rakamların tutturulmasının çok zor ama imkansız olmadığını vurguladı.
Enflasyonun aylık ve yıllık bazda hedeflenen rakamlarının üzerinde çıkmasının beklenen bir durum olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Güneş, "TÜİK'in açıkladığı bu enflasyon rakamları beklenenin çok üzerinde. Özellikle yıllık bazda şuan itibariyle ÜFE'nin yüzde 9.46 ve TÜFE'nin yüzde 9.32 çıkması normalin çok üzerinde. Bunun temel nedenlerinden biri son yıllarda aşırı dalgalanmalar yaşayan döviz kurlarıdır. Bu kurlardaki dalgalanmaların iç piyasadaki fiyat dengesini bozması da enflasyonu yükseltiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI