GAZİANTEP Zirve Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Cemal Geneş, Suriye'deki iç karışıklıkla birlikte artan göçün, emlak fiyatlarını arttırdığını söyledi.
Gaziantep'teki emlak fiyatlarının önlemez bir yükseliş gösterdiğini ve bu yöndeki seyrin aralıksız bir şekilde devam ettiğini açıklayan Zirve Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Geneş, "Gaziantep’te ev, arsa ve kira değerlerindeki artış son birkaç yıllık süreçte hız kazandı. Özellikle yanı başımızda yaşanan Suriye’deki iç savaş bu süreçte temel etken oldu. Suriye’den alınan aşrı göç kentteki kira fiyatlarını müthiş derecede yukarı çekti" dedi.
Yrd.Doç.Dr. Geneş, özellikle Suriye'den Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok kesimine göç eden ve maddi olanakları gayet iyi olan kesimlerin, bu bölgelerden normal değerlerinin çok çok üzerinde ev almalarının bu durumu tetiklediğini de kaydetti.
Kentin normalin çok üzerinde göç almasının arz- talep oranında da dengesizliğe yol açtığını da vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Geneş, "Alınan göçle aynı oranda boş ev bulmak çok zor. Bu nedenle hazırda bulunan boş evler dolunca arz-talep oranında ciddi bir dengesizlik ortaya çıkıyor. Böyle olunca da yeni yapılan evlerde ciddi artışlar gözlenebiliyor" diyerek oluşan dengesizliğin ev almak isteyenlerin önüne güçlükler çıkardığını belirtti.
Bu durumun kira ücretlerinin de yukarı doğru bir seyir izlemesine yol açabileceğinin altını çizen Yrd.Doç.Dr. Geneş, "Yüksek fiyat veremeyecek durumda olup ev alamayanlar mecburiyetten kiralık dairelere yöneliyorlar. Bu durum doğal olarak orada da fiyatlarda artış gözlenmesine yol açıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI