İZMİR Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alexander Bürgin, Türkiye’nin imzaladığı Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması’nın ülkeye seyahat özgürlüğünü getirmesi beklentisinin zor bir süreç olduğunu söyledi.
Türkiye’nin geçen 16 Aralık tarihinde imzaladığı anlaşmanın ardından Türk vatandaşlarının 3-4 yıl içinde AB ve Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmelerine yönelik görüşmelerin başlayacağını anımsatan Yrd.Doç.Dr. Bürgin, “Türkiye, vize serbestliği konusunda iyimser. Bunun altında Türkiye’nin imzaladığı yasa dışı göçmenleri geri almak zorunda bırakan geri kabul anlaşması bulunuyor. Bunun karşılığında Avrupa Komisyonu, Türkiye vatandaşları için vizesiz seyahat görüşmelerini başlatacak. Fakat bu süreçte Türkiye’nin yerine getirmesi gereken pek çok yükümlülük var. Bu nedenle vizelerin bir anda kaldırılması beklenmemeli” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Araştırma Projeleri Direktörlüğü bünyesinde Türkiye’nin Vize Serbestliği üzerine Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Bürgin, bu kapsamda Türkiye ve Avrupa Komisyonu’ndan yetkililerle görüşmeler yaptı. Ankara, Brüksel ve Berlin’de gerçekleştirdiği görüşmeleri yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Bürgin, sorunun vize uygulamasının AB ile uyumlaştırılması olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bürgin, “AB’nin iltica politikasına uyum gereği Türkiye’nin Cenova Konvansiyonu’na eklediği coğrafi sınırlamaları, yani yalnızca Avrupa ülkelerinden gelecek mültecileri kabul edeceği yönündeki çekincesini kaldırması gerekiyor. Türkiye’nin resmi tutumu, bu kısıtlamanın kaldırılmasının AB’ye giriş ile ilişkilendirilmesi yönünde oldu. Türkiye, AB’ye girişte vize alması gereken komşu ülkeler ve Afrika’daki pek çok ülke ile vize zorunluluğunu kaldırarak bu durumdan ekonomik olarak faydalandı. Vize uygulamasının AB ile uyumlaştırılması ise bu ülkeler için vize zorunluluğunun geri getirilmesini gerektiriyor” diye konuştu.
ALMANYA VE FRANSA İSTEKSİZ
Türkiye’nin AB’ye tam üye olunacağı güne kadar Afrika ülkelerine yönelik vizesiz seyahat uygulamasının devam edeceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Bürgin şunları söyledi:
“Türkiye vize serbestisi yol haritasının koşullarını tamamıyla yerine getirmezse Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahati konusuna şüpheci yaklaşan üye devletler, vize serbestisi sürecini duraklatacaklardır. Almanya, Hollanda, Avusturya ve Fransa gibi ülkeler, Türkiyeli ziyaretçilerin '180 günde en fazla 90 günlük ziyaret’ kuralını ihlal ederek AB ülkelerinde kalıcı olacaklarını tahmin ettikleri için vizesiz seyahat fikrine direniyorlar. Türkiye’nin koşulları yerine getirdiğine ikna olunursa, Avrupa Komisyonu vize koşullarının kaldırılmasını önerme hakkına sahip. Bunun ardından ise üye devletler nitelikli çoğunluk ilkesi ile karar vermek zorundalar. Yani devletlerin tek başına vize serbestisi kararını veto etme şansı yok. Yine de Komisyon, isteksiz ülkeleri; özellikle de Almanya ve Fransa’yı bu olasılıkla karşı karşıya getirmeyecektir. Bu nedenle Türkiye hükümetinin vize serbestisinin yakın zamanda gerçekleşeceği beklentisinin fazlaca iyimser bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum.”

(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)