YOZGAT, () - YOZGAT çiftçisinin önemli gelir kaynaklarından olan şekerpancarı ekim alanlarına, Şeker Fabrikası'nın alımının daraltılmasıyla birlikte patates ekimi yapılmaya başlanacak.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2005 yılında deneme amaçlı ekimi yapılan patatesten olumlu sonuçların alınması üzerine geçtiğimiz yıl patates üretiminin daha yaygın hale gelebilmesi amacıyla 'Patates üretimini geliştirme projesi' hazırladı, İl Genel Meclisi de bunu desteklemeye uygun buldu. Yozgat yöresinde üretilen patatesin diğer bölgelere göre daha kaliteli ve dayanıklı olduğu hatırlatılarak, "Yozgat'ın rakımının yüksek, sulanabilir alanlarda daha önceki yıllarda şekerpancarı ekiminin yapılmış olması, bu alanlarda ise kimyasal kullanımının fazla olmamasının daha kaliteli ve dayanıklı patates üretiminin elde edilmesinde önemli rol oynamaktadır" görüşünden hareket edilerek, bölge çiftçisine yönelik bilgilendirme çalışması yapıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, şekerpancarı ekim alanlarının daralması nedeniyle boş kalan alanların değerlendirilmesi kapsamında Boğazlıyan, Şefaatli ve Aydıncık ilçelerinin pilot bölge olarak belirlendiğini söyledi. Özdemir, Boğazlıyan ilçesindeki patates tesisi şirketinin üretilen patatesin bir bölümünü alabileceğini bildirdi. Patateste üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğuna vurgu yapan Özdemir, pazar konusunda yaptığımız görüşmeler doğrultusunda Hollanda da patates işleyen bir firmanın uzmanlarının Yozgat'a gelerek incelemelerde bulunup, numuneler aldığını hatırlattı. Özdemir, "Hollanda dünya genelinde patates pazarının önemli bölümünün elinde tutmaktadır. Alınan numunelere bağlı olarak Yozgat'ta bu firma tarafından sözleşmeli ekim yaptırılıp, sonrasında da elde edilen ürün çiftçiden satın alınacaktır. Ancak, şu ana kadar Hollandalı firmadan dönüş olmadı" dedi.
Özdemir, bu yıl çok sayıda çiftçinin patates ekimi yaptığını, bu nedenle üretim rekoltesinin yüksek olmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI