YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta organik tarım ürünleri üretiminin artırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında bu yıl bin 900 dekar alanda organik tarım yapılması planlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, bölgede 285 çiftçinin de organik tarım konusunda eğitimden geçirildiğini belirtti.
Yozgat'ta 2011 yılında başlatılan organik tarım uygulamaları kapsamında geçtiğimiz yıl sonuna kadar çiftçiye toplamda 118 bin 977 lira destekleme ödemesi yapıldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, "Bu yıl toplam bin 900 dekar alanda organik tarım yapılmaktadır. Akdağmadeni ve Boğazlıyan ilçelerimizde hayvancılık alanında Yozgat merkez, Çekerek ve Boğazlıyan ilçelerimizde ise organik ceviz, badem, gojiberry, kuşburnu ve yem bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır" dedi. Organik tarımda kimyasal gübrenin kullanılmadığını da kaydeden Özdemir, yapılan uygulama ile toprağı zenginleştirerek, havanın kirlenmesini engellemek, doğal su kaynaklarını koruyup, bitkilerin hayvanların ve insan sağlığına faydalı olarak yetişmesini sağlamak olduğunu vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Günümüzde bilinçsizce kullanılan kimyasal gübreler ve ilaçlar yüzünden doğanın ekolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprakların verimlilikleri azalmakta, kimyasal gübre ve ilaçlar yüzünden yetiştirilen ürünlerin nitrat ve nitrit seviyeleri yükseldiğinden, insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Organik tarım sayesinde kimyasallarla bozulan ekolojik dengeyi tekrar kurmak ve topraklarımızın verimliliğini artırarak üretimlerimizden yüksek verim sağlamaktır."


HG(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)