YOZGAT Valiliği öncülüğünde uygulamaya konulan Hami-Yet Projesi'nde yer alan babası bulunmayan çocukların annelerini meslek edindirip, muhtaç olmaksızın yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla açılan dokumacılık kursunda, yöresel halı ve kilim desenleri de hayat buluyor.
Anadolu'da tarih boyunca dokumacılık sanatının var olduğu, hayvancılığın yaygın olduğu Orta Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerde bir zamanlar dokunan halı, kilim, battaniye, kumaş, heybe, seccade gibi eşyaların kırsalda oturanların insanların aile bütçesine ciddi girdiler sağladığı belirtildi. Günümüzde dokumacılığın makinelerle yapıldığı, Kayseri'de tezgah, hem de makinelerde dokunan halıların yurt dışına ihraç edildiği, Nevşehir'de turizme yönelik dokumacılık yapıldığı, diğer illerde ise dokumacılığın yok olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konuldu.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, yöresel desenlerin kullanılarak dokunan halıların turizm bölgelerinde büyük ilgi çektiğini, Hami-Yet Projesinde yer alan çocukların annelerinin bu mesleği öğrenip, devam ettirmeleri halinde bütçelerine ciddi gelirler sağlayabileceklerini söyledi. Hami-Yet Projesi kapsamında Yozgat İl Milli Eğitim ve İŞKUR tarafından düzenlenen 'Kilim Dokumacılığı' kursunu ziyaret eden Vali Abdülkadir Yazıcı, Yozgat'a özgü motiflerin işlendiği kilimlerin çok güzel olduğunu söyledi. Kursun yaklaşık 2.5 ay süreceğini bildiren Vali Yazıcı, kursa katılan 10 kadının kurs sonunda belge alacağını hatırlatıp, şunları söyledi:
"Orta Anadolu Bölgesi'nde bir zamanlar oldukça yaygın olan dokumacılık sanatı makinelere yenik düşmüştür. Ancak, el dokumacılığı sanatı her zaman para getirmektedir. Kadınlarımız bu öğrendiği mesleği devam ettirirlerse bütçelerine önemli girdi sağladıkları gibi diğer kadınlara da örnek olacaklardır."

FOTOĞRAFLI