Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - YOZGAT’ta kurak geçen kış mevsiminde bal arılarında görülen toplu ölümlerle sıkıntılı bir dönem geçiren üreticiler, yaylalara çıkmaya başladı.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler, hububat ağırlıklı tarımın yanı sıra ürün verimi ve ekonomik değeri bakımından bal üretimine de yöneldi. Yozgat’ta bu yıl 10 bin kovanda 200 ton bal üretiminin gerçekleştirilmesi beklenirken, yaşanan kuraklık ve arı ölümlerinin ürün kaybına neden olduğunu belirten arıcılar, kış mevsiminde yaşanan kuraklık ve 30 Mart tarihinde ülke genelinde etkili olan don olayının meyve üreticilerinin yanı sıra arıcıları da etkilediğını söyledi. Kış mevsiminde toplu arı ölümleri yaşandığına dikkat çeken üreticiler, "Bu ölümlerin yüzde 50 ürün kaybına neden olduğunu düşünüyoruz ancak bahar yağmurlarının doğayı canlandırması ve Bozok Yaylası’ndaki çiçek zenginliği umutlarımızı artırıyor. Ayrıca arıcılık için kovan başına 8 lira devlet desteği veriliyor" diye konuştular.
Ailesiyle birlikte arıcılık yapan İmdat Yalçın, "Bahar yağmurları yağınca bizim ümitlerimiz de arttı. Bu yıl 270 kovandan 8-10 ton bal almayı düşünüyoruz. Haziran ayının sonuna kadar her kovan 3 günde bir kontrol edilir ve bakımları yapılır. Ağustos ayında ise hasat başlar” dedi. 

 
HG(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)