Harun GÖKÇEOĞLU / YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgesi Yozgat'ta tarım alanlarından bir yılda iki ayrı ürün alınabilmesine yönelik uygulamaya konulan proje kapsamında, daha önce ekilen Macar Fiğ hasadından sonra ikinci ürün olarak 7 dekarlık alana deneme amaçlı Sılajlık Mısır ekimi yapıldı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hayvancılığın geliştirilmesi, hayvan sektörünün en büyük girdisi olan kaliteli kaba yem üretimini artırmak üzere başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bununla birlikte bölgede ikinci ürün alınabilirliğinin tespitine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydeden Özdemir, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile ortaklaşa yürüttükleri proje kapsamında Karacalar köyünde daha önce 7 dekar alana Macar Fiğ ekildiğini anlattı. Macar Fiğ hasadı tamamlanan alanın ikinci ürün için hazırlanıp, bu kez de ikinci ürün olarak sılajlık mısır ekildiğini belirten Özdemir şöyle dedi:
"7 dekarlık alana deneme amaçlı 17 farklı çeşit silajlık mısır ekimi yapıldı. İlimizde sulanabilir vasıfta kısıtlı miktarda bulunan tarım arazilerinin ikinci ürün yetiştirmeye uygun olduğunu düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz bu deneme amaçlı çalışmanın başarılı olacağına inanıyoruz." 
DESTEK PRİMİ VE HİBE DESTEĞİ
Özdemir, ekimi yapılan silajlık mısır için verilen destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin müracaatlarının değerlendirilerek, dekara destekleme primi ödendiği gibi, mısır silaj makinesi alımlarında da bakanlığın yüzde 50 hibe desteği bulunduğunu  hatırlattı. Özdemir, ülkemiz hayvancılığının en önemli sorunlarından birisinin de yeterli miktarda ve düşük maliyetle kaliteli kaba yem üretilememesi olduğunu vurguladı.

FOTOĞRAFLI