Irak eski Başbakanı Nuri El-Maliki döneminde hazırlanan ve parası ödenen 700 milyar dolarlık 4 bin 600 proje hayata geçirilemedi. Başbakanlığı dönemide Maliki’nin oğlu Ahmedi’nin 70 milyon dolarlık bir köprü projesini yapmadığı da belirlendi.

Irak'ta eski Başbakana Nuri-El Maliki'nin hükümeti dönemindeki yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor. İran'ın kendisine hediye ettiği uçağı yeni başbakan Haydar El İbadi'nin istemesine rağmen vermekten kaçınan Maliki'nin bakanlıklarınca hazırlanıp onaylanan ve 700 milyar doları bulan tutarı da müteahhitlere ödenen köprü, yol gibi 4 bin 600 altyapı projesininhiçbir şekilde hayata geçirilemediği ortaya çıktı. 

YAPIMI ONAYLANDI PARASI YENİLDİ

Bağdat hükümetinin 20 civarında bakanlığının uhdesindeki projelerin ilgili bakandan en alttaki yetkiliye kadar imzalanıp onaylanmasına rağmen paralarının zimmete geçirildiğibelirlendi. Söz konusu projelerin Maliki'nin oğlu Ahmedi gibi bakanların akrabalarına verildiği ve projeler onaylanıp paralarının da ödendiği ortaya çıktı. Söz konusu bakanlar hakkında soruşturma açılacağı belirtiliyor.

ABD ABADİYE LİSTE VERDİ

Söz konusu yolsuzluğun ABD'li yetkililerin araştırmasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor. Paralarının tamamı ödenen 4 bin 600 projenin akıbetini araştıran ABD yetkililerinin maddi tutarı 700 milyar doları bulan projelerin hangi bakan akrabası müteahhitlere verildiği ve bu müteahhitlerin de parayı hangi bankalarda tuttuğuna kadar incelediği belirlendi. 

OĞUL MALİKİ 70 MİLYON DOLARLIK İŞİ YAPMADI

Bu kapsamda bakanların akrabalarının ağırlıklı müteahhitliğini yaptığı projelerde Nuri El Maliki'nin oğlu Ahmedi'nin de olduğu ortaya çıktı. Ahmedi'nin 70 milyon dolar tutarındaki bir köprü projesinin ihalesini aldığı ancak gerçekleştirmediğini tespit eden ABD yetkilileri, Ahmedi'nin yapmadığı projenin parasının hangi bankada olduğunu da belirlediği öğrenildi. ABD'li yetkililer, bu verilerin tamamını hazırladıkları bir listeyi yeni Başbakan Haydar Cevad Kadim El İbadi'ye verdikleri öğrenildi. 

Maliki'nin özel uçağı İran'dan iddiası

Yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle kendisinin ve cumhurbaşkanının yardımcılarını görevden alan Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin, görevden aldığı Nuri El Maliki'nin özel uçağını Irak Hela Havalimanı'na göndermesi talimatı vermişti. Eski Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Maliki'ye uçağı İran'ın verdiği iddia edilmişti. 

İBADİ DOSYALARI AÇIYOR

Başbakan İbadi, Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının açılması talimatını vererek, bu dosyaların incelenmesi için uzman yargıçlardan bir komite oluşturulmasını istemişti. İbadi'nin, başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar verdiği biliniyor.Yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor