YILBAŞINDA, yine yüzbinlerce kişi yeni yılı kutlamak için yollara düşecek. Tatilcilerin tercihinde kar ve kayak turizmi olan tatil yerleri, özellikle de Abant, Uludağ, Kartalkaya, Palandöken gibi kayak merkezleri öne çıkıyor. Kayak merkezlerini ise termal ve kıyı otellerinin olduğu yerler izliyor.
2014'e 'merhaba' denilecek olan bu yılbaşında, resmi tatil bir günlük de olsa yine yüzbinlerce kişi yurt içi ve yurt dışı mekanları seçerek yollara düşüyor. Türkiye'de bu yılbaşı tatilinin en gözde yerleri ise sırasıyla kayak merkezleri, kaplıcalar ve kıyı otelleri olacak.
Tur Operatörleri Platformu dönem sözcüsü Cem Polatoğlu, TÜRSAB'a bağlı seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin yılbaşı tatili için resmi olarak sigortaladığı tatilci sayısına göre 80 bini yurt içi, 40 bini yurt dışı olmak üzere toplam 120 bin Türk tatilcinin yeni yıl için başka yerlere gideceğini açıkladı.
300 BİNDEN FAZLA KİŞİ YOLLARA DÜŞECEK
Seyahat acenteleri ve tur operatörleri dışındaki yollarla seyahat edeceklerin sayısının daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Polatoğlu, yurt içinde 200- 250 bin, yurtdışında ise 80 bine yakın kişinin yılbaşı tatilini geçireceğini düşündüklerini aktardı. Sigorta yaptırmanın önemine de dikkati çeken Cem Polatoğlu, "Sigortalı kişiler her türlü aksilikte tüm ücretleri geri alabilir. Bu çok önemli, geri dönüşü teminat sigortasıdır. Ayrıca sağlık, bavul kaybı, son anda iptal etme gibi durumlara ilişkin de sigorta yapılabilir" dedi.
DAĞ OTELLERİ DOLDU
Yurt içi turlarda Antalya, Abant ve Kıbrıs'ta sanatçıların sahne aldığı otelleri ve termal tesisleri tercih eden Türk turistlerin, kültür turlarında ise Kapadokya'ya ağırlık verdiklerini ifade eden Polatoğlu, kar ve kayak turlarında Abant, Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken'in ilk sırayı aldığını ve dağ otellerinin hemen hemen tamamen dolduğunu ifade etti.
YURTDIŞINDA BAŞKENTLER TERCİH
Tur Operatörleri Platformu dönem sözcüsü Cem Polatoğlu, yurtdışı turlarda özellikle 3 gecelik 'tek şehir' turlarına rağbet gösteren Türk turistlerin, yılbaşı ve Noel nedeniyle süslenen caddeleri, coşkulu meydan kutlamaları ile ünlü Paris, Milano, Londra, Roma, Prag gibi şehirleri tercih ettiklerini kaydetti.
Polatoğlu, yurt dışı kayak turlarında ise Fransa'da Courhevel, Avusturya'da Zell Am See, İtalya'da Monte Cimone ve Bormio, Romanya'da Poiana Braşov ve Bulgaristan'da Pamporovo kayak merkezlerinin öne çıktığını söyledi.
Her sene yoğun ilgi gören Beyrut, Şarm El Şeyh, Tunus gibi sıcak Akdeniz destinasyonlarının Ortadoğu'daki karışıklıklardan dolayı bu sene rağbet görmediğini belirten Polatoğlu, "Bir hafta vakti olup sıcak ve egzotik turları tercih eden Türk turistleri başta Puket, Maldivler ve Bali turlarını tercih ettiler" dedi.
KAYAK, KAPLICA, KIYI
Yeni yılın iç pazarda mutlaka bir hareketlilik kazandıracağını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, özel program yapan otellerin gözde olduğunu belirtti. Yeni yılda tercih edilen otellerin kayak, kaplıca ve kıyı otelleri olduğunu dile getiren Ayık, "Kar esprisi nedeniyle kayak merkezleri, daha dingin tatil isteyenler kaplıca otelleri, ılıman iklimde vaktini geçirmek isteyenler kıyıları tercih edecek. Tercihler üç noktada. Yılbaşında açık olan tesislerin hepsinin yüzde 100 dolacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.