BURSA'da düzenlenen Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Toplantısı'nda konuşan Ekol Lojistik Güney Marmara Bölge Müdürü Tülay Gül, sistemin ihracat işlemlerinin hızlı ve daha kolay yapılabilmesi için önemli bir açılım sağladığını söyledi.

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Ekol Lojistik işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Yetkilendirici Yükümlü Sistemi, ihracatçılara ve Türkiye ekonomisine sağladığı avantajlar hakkında detaylı bilgiler verildi. BUSİAD Evi'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ekol Lojistik Güney Marmara Bölge Müdürü Tülay Gül, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi'nin ihracat işlemlerinin hızlı ve daha kolay yapılabilmesi için önemli bir açılım sağladığını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gümrük Muayene Memuru Selçuk Çakır ise, katılımcılara Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulaması hakkında teknik ve detaylı bir sunum yaptı. "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak amacımız, ihracat işlemlerinin en hızlı biçimde yapılmasını sağlamak" diyen Çakır, bunun için de uluslararası bir sistem olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nün çok önem arz ettiğini kaydetti.

Gümrük otoritesinin, yetkilendirilmiş yükümlülerden 'Güvenilirlik, düzenli kayıt, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik' şartlarını aradığını belirten Çakır, firmaların Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası alabilmesi için yıllık 5 milyon dolarlık ihracat yapması gerektiğini anlattı. Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının Türkiye ekonomisine çok ciddi katma değer sağlayacağını söyleyen Çakır, "Karşılıklı güvenin yanı sıra yasadışı ticaret ile etkin mücadele yapılabilecek, ülkemiz daha fazla doğrudan yabancı sermaye çekebilecek ve uluslararası rekabet gücümüz artacak" diye konuştu.

"İTHALAT İLE İLGİLİ DE KOLAYLIKLAR BEKLİYORUZ"

Ekol Lojistik Gümrük Yöneticisi İbrahim Özyazgan da, Türkiye'de Ocak 2013'te yayınlanan yönetmelik ile devreye giren Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi'nin dünyada yaygın biçimde kullanıldığını söyledi. Özyazgan, "2005 yılından bu yana 46 ülkede uygulanan sistem, güvenilir firmalarla dünya ticaretini çok daha ileri boyutlara taşıyor" dedi. Söz konusu sistemin halihazırda sadece ihracatı destekler nitelikte olduğunu belirten Özyazgan, sektör temsilcileri olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ithalat ile ilgili kolaylıklar da beklediklerini vurguladı.