ÇEŞİTLİ kampanya ve ödeme kolaylıkları gösterilince alınan ancak, ödeme zorluğu çekilince icra yoluyla el konulan  araçlar yediemin olarak kullanılan otoparkları doldurdu. İzmit'te yer kalmadığı için sürekli olarak icra yoluyla el konulan otomobillerin konulması amacıyla yeni park alanları oluşturuluyor. İzmit Adliyesi'nde üst üste konulmasına rağmen odalara sığmayan icra dosyaları koridorlara taştı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun tespitlerine göre sadece geçen yıl Kocaeli'de trafiğe 18 bin yeni otomobil çıktı. Aynı zamanda otomotiv üssü de olan ve kişi başına düşen gelirle de Türkiye'nin en zengin ili konumunda bulunan Kocaeli'de, cazip kampanyalarla alınan araçların bir bölümü ödemelerin zamanında veya tam yapılmaması üzerine icra yoluyla geri alınıyor. İcrada açık arttırma ile satılanların dışında yediemin otoparklarında şu anda çoğu otomobil 2 bine yakın araç bulunduğu belirtildi.
"PARKA ÇEKİLEN ARAÇLARIN YÜZDE 90'I HACİZLİ"
İzmit'teki 'Yediemin Otoparkı' sahibi Oskan Dönge, kentte 6 yediemin otoparkı bulunduğunu ve bunların tamamının neredeyse tam olarak dolu olduğunu belirtti. Dönge, çoğu araçların kredi borcu ödenemeyen ve icra yoluyla el konulan yeni araçlar olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Kocaeli'nde icralık araçların çekildiği 6 otopark var. Buraya çekilen araçların yüzde 90'ı hacizli. Bizim otoparkımıza hemen her gün yeni icralık araç geliyor. Sıfır otomobil kampanyaları çok cazip. Sıfır kilometredeki otomobilleri alanlar 3-5 ay borçlarını düzenli ödüyor. Sonra ekonomik krize girince icraya düşüyorlar. Banka bunlara yakalama emri koyuyor ve el konulan araçlar parklara getirilip bağlanıyor. Örneğin vatandaşın sıfır aldığı araba ödenemeyen borcu nedeniyle bağlandığında satışa çıkıyor. Değerinin daha da altında satılıyor ve vatandaş buna rağmen hala bankaya borçlu kalıyor. Alıcıların bütçesine göre harcama yapması gerekiyor."
Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit'te 2013 yılı içersinde 7 ayrı icra müdürlüğünde banka ve kamu kurumlarına borçlarını ödemedikleri için yaklaşık 25 bin icra dosyası işleme alındı. İzmit'te bunların büyük bölümünün sonuçlandırılamaması ve üzerlerine yenilerinin konması nedeniyle icra dosyalarının adliye koridorlarına taştığı ifade edildi.