Edirne Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Kalkan, Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'nda yer alan altın yatırımlarına yönelik düzenleme sayesinde, kuyumcuların POS cihazları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabileceğini söyledi.

Kalkan, AA muhabirine düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede,  altının vatandaşı güldüren bir yatırım olduğunu belirtti.

Düzenlemeden altın mevduat hesabı olan müşterilerin  faydalanabileceğini aktaran Kalkan, "Eylem planı kapsamında kuyumcular POS  cihazları üzerinden hesaplara gram altın yatırabilecek. İlerleyen günlerde plan  daha anlaşılır olacak" dedi.

Kuyumcu Salih Zeki Kalkan da uygulamanın kuyumcuları biraz  sevindirdiğini aktardı. Karar öncesinde hurda altınla bankaya giden vatandaşın,  bankacı ne derse kabul etmek zorunda kaldığını ifade eden Kalkan, şöyle konuştu:

"Fiyatın düşük veya yüksek olması bankanın ayarladığı bir şeydi.  Müşteriler istediği kuyumcuya gidebilecek, gerekirse kendine en yüksek fiyatı  veren kuyucudan fiyat alarak banka hesaplarına para yatırabilecekler. Müşteriler  çoğu zaman bankalar vesilesiyle zarara uğruyorlardı. Bu eylem planı zararı  ortadan kaldırmış olacak. Amaç, yastık altı diye tabir ettiğimiz  gram altın veya  sarrafiye gibi ürünlerin banka hesaplarına ulaşarak piyasaya kazandırılmasıdır.  Altın en güvenli limanlardan biridir."

Kalkan, 1 gram altının 90 liraya satıldığını, geçen haftaya göre  fiyatın arttığını kaydetti.

Kuyumcu Mehmet Aygün ise gram altının, çeyrek altın, ata gibi  yatırımların nakit alınmasının vatandaşa tasarruf sağlayacağını söyledi.

Planın kredi kartı borcu olmayanlar için yararlı olabileceğini aktaran  Aygün, altın satışlarının durgun olduğunu dile getirdi.

Vatandaşlardan Ayşe Çınar da eylem planına ilişkin uygulamayı tam  olarak anlamadığını, genellikle altını peşin aldığını kaydetti