Muhammet KAÇAR/RİZE, () - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2014 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Üreticiye yaş çay için 1.38 taban fiyat ve 12 kuruş destekleme primi ile kilo başına 1.50 TL ödeme yapılacak. Yaş çaya geçen yıl 1.23 TL fiyat verilmiş, 12 kuruş destekleme primi ile 1.35 TL ödeme yapılmıştı.
Yeni ürün yaş çay fiyatının açıklanması nedeniyle düzenlenen törene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çaykur Genel Müdürlük binasına gelişleri sırasında çiçeklerle karşılandı. Turkuaz halıda yürüyen bakanlar, kuyruğa giren bürokratların tek tek ellerini sıktı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun makamına geçen iki bakan burada bir süre dinlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beyaz çay üretiminde kullanılacak olan çay tomurcuklarını kokladı, inceledi. Bakanlar daha sonra yaş çay taban fiyatının açıklanacağı salona geçti.
SÜTLÜOĞLU: 120 KİLO BEYAZ ÇAY ALIMI YAPILDI
Burada yeni üretimine başlanan beyaz çay ile ilgili kısa bir açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, beyaz çay alımında 120 kiloya ulaştıklarını belirterek, "Kilosu 300 lira olan beyaz çay üreticiler için ek gelir olacak. Beyaz çay çaydan öte, ilaç olarak kabul ediliyor" dedi.
BAKAN YAZICI: KURU ÇAY İHRACATIMIZI ARTIRMAMIZ LAZIM
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Türk çayının markalaşması ve kalitesinin artırılması için bir dizi önlemler aldıklarını kaydetti, üreticiye enflasyonun altında fiyat vermediklerini söyledi. Yazıcı, "3 bin ila 3 bin 500 ton arasında kuru çay ihracatımız, 5 bin ton dolayında ise kuru çay ithalatımız var. Kuru çay kalitemizi yükselterek dünya pazarlarında ihracatımızı artırmamız lazım. Çay ekim alanlarını genişletmemeli ve organik çaya mutlaka geçmeliyiz. Organik çay üretimi ile müstahsilimiz kazanacak" diye konuştu.
BAKAN EKER: ÇAY ALANLARININ ARTIRILMASI ZARAR GETİRİR
Türkiye’nin dünya çay üretiminin yüzde 5’ini karşıladığını kaydeden Bakan Eker ise 220 bin üreticinin yaklaşık 758 bin dekar alanda ortalama 1.2 ila 1.3 milyon ton yaş çay üretimi gerçekleştirdiğini ifade etti. Eker, "Ortalama üretim dekar başına 1500 kilogram. Çayın kalitesinin artırılması dünya pazarlarında daha etkin olmamıza yol açar. Miktar olarak bunu artırmak kısa vadede kar gibi kar görünse de, sektöre ve bölgeye yarar getirecek bir şey değil, aksine zarar getirecek bir tutumdur. Mutlak suretle kalitenin artırılması ve çaylık alanlarının düzenlenmesi gerekiyor. Özellikle çayımızı dünya pazarlarında daha etkin bir şekilde satabilmemizin temel şartı budur" dedi.
'ÇAY KANUNU HAZIRLIĞINDA SON AŞAMAYA GELDİK'
AK Parti hükümetinin 2002 yılından bu yana çay üretimine önem verdiğini anlatan ve 15 maddeden oluşan bir eylem planı oluşturduklarını ifade eden Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çay sektörü ile ilgili eylem planı hazırladık. Bu kapsamda 15 maddelik tedbirler belirledik. Kuru çay ihracatının desteklenmesinden, Türk çayının menşeinin belirlenip DNA’sının tespit edilmesine, kuru çayın markalaşmasından, çaylık alanların miras yoluyla bölünmesinin önlenmesine kadar bir çok tedbiri öngördük. Ayrıca çay kanunu hazırlığı yaptık. Bu çalışmada son aşamaya geldik. Çay kanunu kısa bir süre içerisinde bakanlar kurulu gündemine gelecek."
YAŞ ÇAYA 1.50 TL
Fiyatları belirlerken enflasyonu dikkate aldıklarını ifade eden Bakan Eker, daha sonra da 2014 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Eker şunları söyledi:
"2013 yılında yıllık ÜFE yüzde 6.97, TÜFE yüzde 7.40 arttı. Geçen yıl 1.23 lira taban fiyat, 12 kuruş destekleme fiyatı ile 1.35 lira fiyat vermiştik. 2014 yılında taban fiyatı 15 kuruş artırarak 1.38 kuruşa çıkardık. 12 kuruş destekleme ile yaş çay fiyatı 1.50 kuruş oldu. Bu da yüzde 12’lik bir artış demektir. Bu rakam enflasyonun oldukça üzerinde bir fiyat."  

MK(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)