Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'ndeki üzüm bağlarında yaprak hasadı başladı. Geçen yıl 70 kuruşa satılan üzümün bu yıl 1 TL'ye alıcı bulması beklenirken, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç, bağ yapraklarının kilosunun 2 TL'ye satıldığını söyledi.
Üzümlü ile Şahna mahallelerinde 2 bin dönüm civarında üzüm bağı bulunduğunu belirten Oda Başkanı Ali Gürgenç, sezon boyunca bin ton civarında yaprak toplandığını söyledi. Şu anda üreticilerin bağ yapraklarını kilosu 2 TL civarında sattığını vurgulayan Gürgenç, "Fiyatların yüksek olmasından dolayı da üreticilerimizin yüzü gülmektedir. Burada hasat edilen yapraklar genelde Adana'ya gidiyor. Adana'dan da yurdun değişik yerlerine dağıtılıyor" dedi.
'YILDA 2 MİLYON TL KAZANIYORLAR'
Üzümlü Mahallesi Muhtarı Mustafa Başbilen ise, mahallede üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerin yaprak satışından yılda yaklaşık 2 milyon TL kazanç elde ettiğini belirterek şunları söyledi:
"O yönden yaprak satışları bizim için çok avantajlı. Asma yetiştiriciliğini üzümden çok yaprak yetiştirmek için tutmaya başladık. Yıldan yıla hasadımız değerlenmeye başladı. İnşallah üzümümüzü de 1 TL'ye satabilirsek geçen yıl dolu yağışlarından kaynaklanan zararları kapatacağız. Geçen yıl mahallemizde 700 ton üzüm hasadı yaptık. 70 kuruştan alıcı buldu. Bu yıl bunun artacağını düşünüyoruz. Bin 500 ton mal çıkacağını düşünüyoruz. Üreticimizin yüzü bu yıl gülecek. Her eve yapraklardan gelir geliyor. Yapraklar peşin satıldığı için de çiftçilerimiz daha çok kazanç sağlıyor."
Türkiye'de kış aylarında hasat yapılan tek üzüm çeşidinin bu bölgede yetiştiğini de ifade eden Muhtar Başbilen şöyle devam etti:
"Türkiye genelinde en geç biten üzüm bizim köyümüzde yetişiyor. Bizim burasının kendi ürettiği bir üzümdür. Üzüm hasadımız kasım ayı haftalarında başlar aralık ayının sonunda biter. Geç olduğu için çiftçiye avantaj sağlamaktadır. İhracatçı ve iç piyasa tedarikçilerine buraya gelerek bu üzümü almalarını tavsiye ederiz. Üzümlerimiz yatağa da alınabiliyor. Kendimiz yemek için yataklama denemeleri yapıyoruz. Bahar aylarına kadar üzümlerimiz kalabiliyor. Kabuğu kalın ve dayanıklı bir üzüm."
'ÇEYİZİMİZİ HAZIRLIYORUZ'
Bağ yaprağı aynı zamanda evlenme yaşına gelen genç kızlar için de kazanç kapısı haline geldi. Bu genç kızlardan biri olan Senem Uysal, çeyiz hazırlığı yaptığını belirterek, "Evlilik yaşına gelen kızlarımız üzüm yaprağından gelen paralarla çeyizlerini hazırlarlar. Ben de kazandığım paralar ile çeyizimdeki eksikleri tamamlayacağım. Bu yıl çok iyi kazandırıyor. Yapraklardan sezonun başından sonuna kadar 4-5 bin TL para kazanıyoruz" diye konuştu.

MD(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)