Yapı denetim sisteminde şu anda yapıları denetleyecek kuruluşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından elektronik ortamda kura çeker gibi dağıtılıyordu. Ancak bu sistemde de büyük illerde atanan firma ile şantiyelerin birbirine uzak kaldığı, bu uzaklık nedeniyle de denetimlerin etkin yapılamadığı durumlar yaşanıyordu. Örneğin İstanbul’da Kartal’daki şantiyeye Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren bir yapı denetim kuruluşunun atanması söz konusu olabiliyordu.

PİLOT BÖLGE İSTANBUL

Türkiye’nin Nükleer Enerji Hedefi Türkiye’nin Nükleer Enerji Hedefi

Şimdi bu sistemde önemli bir düzenlemeye gidiliyor. Yeni düzenlemeyi açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İstanbul özelinde pilot uygulama gerçekleştiriyoruz. İstanbul yapı denetiminde elektronik dağıtım uygulamasını Anadolu ve Avrupa yakası olarak iki ayrı havuza alıyoruz. Firmalar kura sistemiyle belirlenecek ve bulunduğu merkezlerde hizmet verecek. Anadolu yakasındaki yapı denetim firmaları Anadolu yakasına, Avrupa yakasındaki yapı denetim firmaları da Avrupa yakasında hizmet verecek” dedi.

ULAŞIM YÜKÜ AZALACAK

Pilot uygulaması İstanbul’da gerçekleştirilecek bu dağıtım şekliyle yapı denetim sisteminin daha da etkin hale geleceğini ifade eden Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Böylece inşaatlarına daha yakın daha etkin şantiyelere gidip şantiyelerde imalatı takip etmelerini de imkan sağlamış olacağız. Vatandaşlarımıza bu hizmeti daha hızlı bir şekilde götürmüş olacağız. Gerek ulaşım yükünün azaltılması, gerek vakit kaybının engellenmesi ile yapıların daha sağlıklı incelenmesini ve daha güvenli bir şekilde inşa edilmesini sağlayacağız. Uygulamamızı önümüzdeki hafta itibarıyla hayata geçiriyoruz.”

737 BİN KONUT İÇİN DÖNÜŞÜM TALEBİ

Kentsel dönüşümde Yarısı Bizden kampanyasında son duruma da değinen Bakan Kurum, İstanbul’un 39 ilçesinin ayağa kaldırılacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Kampanyamıza şu an itibarıyla 737 bin bağımsız bölümden (konut ve işyeri) oluşan 165 bin başvuru oldu. Yaklaşık 2.8 milyon vatandaşımızın hayatı değişiyor demek bu. Hep birlikte 39 ilçemizi ayağa kaldıracağız. 39 ilçemizdeki riskli binaları gençlerimizin geleceğe güvenle bakması için dönüştüreceğiz.” Kampanyadan yararlanmak için son başvuru tarihi 29 Mayıs.