Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert açıklamaları devam ederken, Rusya Başbakanı Dimtri Medvedev’in atıfta bulunarak önlemlerin ona göre hazırlanacağını söylediği 2006 yılında yürürlüğe giren Özel Ekonomik Önlemler Yasası ambargoya yakın tedbirler içeriyor.

GÖRÜNÜRDE ACİL ÖNLEMLER

Resmi olmayan İngilizce çevirisine göre yasa, yabancı devlet veya devlet görevlilerinin Rusya veya vatandaşlarına uluslararası alanda dostane olmayan tutum göstermeleri halinde alınacak “acil önlemleri” içeriyor.

Bunlar arasında ürün bazında ek gümrük vergisi, tedbir uygulanan ülkeye ihracatta ek vergi, ve hava sahasından geçişe kısıtlama gibi tedbirler yer alıyor. Her türlü finansal işleme yasak da bu listede bulunuyor. Hangilerinin yürürlüğe konacağı Rus hükümetinin uhdesinde bulunuyor.

İTHALAT YASAĞINI YÜRÜRLÜĞE KONDU

Rusya’nın kendisine karşı uygulanan yaptırımlar karşısında Batı’ya uyguladığı ithalat yasakları bu yasaya dayanılarak çıkarılan kararnamelerle yürürlüğe konuldu. Yasa, bir ülkeye değil bir ülkedeki kişilere de uygulanabiliyor. Tedbirlerin geçici olarak uygulanabileceği belirtilen yasa metninde, Rusya’nın alacağı diğer önlemler açısından bağlayıcılığının bulunmadığı anlatılıyor.

YASADA YER ALAN EKONOMIK TEDBİRLER

-Her türlü ticaret anlaşmasının feshi veya askıya alınması

-Karşılıklı finansal işlemlere sınırlama veya yasaklama

-Hedef ülkeden ithalata veya seçilmiş ürünlere ek gümrük vergisi

-Hedef ülkeye ihracata veya seçilmiş ürünlere gümrük vergisi

-Limanların kullanımını sınırlama veya toptan yasaklama

-Rus hava sahasının kullanımını kısıtlama

-Ortak ekonomik ve teknik işbirliği programlarını askıya alma

-Rusya’nın üçüncü taraflarla olan ticaret anlaşmalarının getirdiği dolaylı haklardan yararlanamamaVladimir Putin'e kral yetki!