KORKUTELİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, bahçelerin verimini artırmak için üreticilerin toprak tahlillerini yaptırması gerektiğini söyledi. Çağırıcı, bitkisel üretimde daha kaliteli, bol ürün almak için gübre kullanımının önemine dikkatİ çekerek, "Özellikle patates üreticilerinin toprak tahlili yaptırmaları zorunlu" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, karlı bir gübrelemenin ancak bitkinin ihtiyacı olan gübrenin cins ve miktarını bilerek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla olduğunu anlattı. Çağırıcı, "Burada önemli olan diğer bir husus, gübreye en az parayı vererek en fazla ürünün nasıl kaldırılacağını bilmektir. Bunun için toprak analizleriyle toprağımızdaki besin maddesi miktarını bilmemiz gerekir, yani toprak analizleri yaptırmalıyız. Toprağımızın hangi gübreye ihtiyacı varsa, bu toprak analizinde ortaya çıkar ve hem üründe verim artar hem de boş yere gübre masrafı ortadan kalkar" şeklinde konuştu.

BİLİNÇSİZ GÜBRELEME ZARARLI

İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, gübrelemede de şu hususlara dikkati çekti: "Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı ve ekonomik olsun. Ayrıca bilinçli gübre kullanarak milli servetimiz olan, atalarımızdan emanet aldığımız topraklarımızı gelecek nesillerimize kullanılabilir olarak aktarmalıyız. Bilinçsiz gübrelemede çevre ve yer altı sularının kirliliği artmakta ve sağlığa zararları önemli boyutlara ulaşmaktadır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki, yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim."

FAZLA GÜBRE FAZLA ÜRÜN ANLAMINA GELMEZ

Tarımsal üretimdeki sorunların başında gereğinden fazla gübre kullanımı geldiğini söyleyen Çağırıcı, "Fazla gübre fazla ürün anlamını taşımadığı gibi bazen bitkiye zehir etkisi yaparak ürünün azalmasına neden olmaktadır. Bir gübrenin fazla verilmesi, bazı diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellemekte, ürün miktar ve kalitesini düşürebilmektedir. Ayrıca fazla gübre kullanımı, sizin paranızın ve ülkemizin dövizinin boşa gitmesine sebep olmaktadır. Özellikle ilçedeki patates üreticilerinin toprak tahlili yapmaları mecburidir" dedi. (FOTOĞRAFLI)