30 günlük tüketime bağlı olarak 4 TL kaçak parası ödeyen aboneler, 40 günde gelen faturaya 8 lira ödemek zorunda kaldı. Aynı zamanda KDV, TRT payı ve diğer devlet kesintileri ortalama 5 TL arttı.

Hükümet kaçak elektriği yasal hale getirmek için Meclis’e kanun teklifi verirken, vatandaşın cebinden çıkan elektrik faturasının her ay katlandığı da belgelendi.

72 MİLYON TL'LİK VURGUN

Kaçak elektrik bedellerini geri almak için fatura detayı isteyen vatandaşlar, 30 günde gelen faturayla 40 günde gelen fatura arasındaki farkı gördü. 1 Ekim 2014 tarihinde elektriğe yapılan yüzde 9’luk zammın ardından yükselen faturalar son 3 aydır yapılan ‘süre oyunu’ ile iyice fırladı.

Geçen yıl ekim ayında ortalama 55 TL ödeyen vatandaş, faturalar 30 gün yerine 40 ve 60 günde gelmeye başlayınca 80 ve 100 TL’ye çıktı. Bu artış şirketlere ve devletin kasasına 72 milyon TL olarak yansıdı.

Faturaların yükselmesiyle vatandaştan alınan her kalem de yukarıya doğru yuvarlandı. Bu durumda emekli, memur ve işçinin aynı zamanda belediye tüketim vergisi, KDV, TRT payı ve enerji fonuna ödenen paralar da katlandı.

Devletin kasasına giren KDV ve diğer kesintiler ise abone başına ortalama 5 TL arttı. Hal böyle olunca 36 milyon aboneden bir fatura üzerinden tahsil edilen devlet kesintileri 180 milyon TL’ye çıktı.
Vatandaşın elektrik faturası 25 lira kabardı