Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Mehmet Bostan, TVF’ye dünyanın her yerinden yatırımcı ilgisi ile karşılaştıklarını ve üç ülke fonu ile niyet anlaşması imzalamak üzere olduklarını söyledi. 
TVF’nin çalışmaları ve önümüzdeki dönem hedefleri ile açıklama yapan Bostan, şu anda TVF’nin strateji planı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Planı tamamlayarak Bakanlar Kurulumuza takdim edeceğiz” dedi. 
Fon’a dünyanın her tarafından ciddi bir ilgi olduğunu belirten Bostan “Çok davet alıyoruz. New York ve Londra gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinde yoğun ilgi görüyoruz. Özellikle yatırım bankaları kapımızı çok çalıyor” dedi.
ORTAKLIK PEŞİNDEYİZ
Bostan “Türkiye’nin menfaatlerine katkı sağlayacak iş modelleri, ortaklıklar peşindeyiz. Çok talep var. Ama seçici olmak istiyoruz” dedi. Diğer yandan yürütülen çalışmalar sonunda üç fon ile sözleşme imzalamaya hazırlandıklarını belirten Bostan “Şu anda halihazırda üç ülke fonu ile iyi niyet sözleşmesi imzalamak üzereyiz" diye konuştu. 
Bostan, TVF olarak birinci önceliklerinin Türkiye’ye yatırım çekmek olduğunu, ancak başka ülkelerle yapılan iş birliği çerçevesinde zaman içinde farklı ülkelerde de yatırım yapılabileceğini ifade etti. 
Bostan, çok güçlü bir risk yönetim kurgusu üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak “Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketleri ile birlikte dünyadaki en iyi örnekleri dikkate alarak çalışma modeli ve süreçlerini analiz ediyoruz. Bunlar uluslararası kredibilite açısından en önemli konular” diye konuştu.
Öncelikli amaçlarının kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak büyümeye katkı sağlamak olduğunu ifade eden Bostan, stratejik önem arz eden şirketlerin gelişmesine katkıda bulunulması, Türkiye’ye daha fazla yatırım çekilmesi, sermaye piyasalarının büyütülmesinin de hedefler arasında olduğunu söyledi. Özellikle Türkiye’deki sermaye piyasalarının derinliğinin artırılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan 
Bostan “Çok ciddi bir varlık bazına sahip olduğumuz için buradan çok farklı ürünler çıkabileceğini düşünüyoruz. İslami finansman konusunda da çalışmalar yapacağız” dedi. 
ÜÇ MODEL GÜNDEMDE
Dünyadaki modeller incelendiğinde TVF’nin yönetimi ile ilgili olarak üç farklı yöntemin öne çıktığını belirten Bostan “Bir tanesi finansal yatırımcı modeli. Bu daha çok portföy odaklı bir yönetim tarzı, hissedarlık prensipleri çerçevesinde daha çok yönetim kurulu üyesi atama gibi mesafeli bir yaklaşım sergileniyor” dedi.  
Bostan “İkinci yönetim tarzı, stratejik yatırımcı ki bizim daha çok uygulamayı düşündüğümüz prensip bu. Stratejik ve uzun dönemli sermayedarlık gündemine odaklanılması. Şirketin stratejik gündemleri ve değer katma inisiyatiflerine ilişkin bağımsız bir bakış açısı geliştireceğiz, onlara yol gösterme gibi bir yöntemimiz olacak” diye konuştu. 
Bostan, üçüncü yaklaşımın ise yakından yönetim olduğunu belirterek “Bu, daha çok operasyonel olarak işin içinde bulunmayı gerektiren bir tarz. Bunu pek düşünmüyoruz ama gözardı da etmiyoruz” dedi.
Santiago Prensipleri’ni kabul ettik
TVF’nin ilkelerine ilişkin olarak Bostan, beş ilkeye vurgu yaparak, şunları söyledi: 
“Bunlardan ilki profesyonel yönetim. Dünyaca kabul görmüş profesyonel yönetim ilkeleri baz alınacak. İkincisi şeffaflık. Fon operasyonlarının raporlanması ve portföy şirketleriyle olan etkileşim süreçleri tam bir şeffaflık içerisinde, belirlenen yönetişim ilkeleri çerçevesinde yapılacak.” 
Şeffaflığa çok önem vereceklerini belirten Bostan, bağımsız denetim, hesap verilebilirlik, net yatırım politikaları gibi 24 ilkeyi içeren ve bu alanda genel kabul gören Santiago Prensipleri’ni kabul ettiklerini kaydetti. 
“Bir diğer önem verdiğimiz ilke performans odaklılık. TVF, her türlü yatırım aktivitesini ve portföyündeki şirketlerin yönetiminde risk-getiri beklentisinin karşılanmasını öncelikli hedef olarak alacak” diyen Bostan, bir diğer önemli ilkenin de sürdürülebilirlik olacağını söyledi. 
Bostan “Beşinci ilkemiz risk yönetimi ve hesap verebilirlik” dedi.
5 yıllık plan hazırlanıyor
Bostan “Biz öne çıkan temalar olarak yakından yönetim, dinamik portföy yönetimi, uzun vadeli getiriye odaklanmak istiyoruz. Kurumsal yönetişim standartlarını getirmek istiyoruz” diye konuştu. 
Beş yıllık plan kapsamında her kurum için bir çalışma yapacaklarını, ilk 12 ayda plan teşhis, hedef belirleme, planlama ve varlık transferlerinin olacağını vurgulayan Bostan, “Sonraki 12 ayda yeniden yapılanma, sonrası 24-60 ayda katma değerin üretilmesi ve izlenmesi olacak” dedi. 
Bostan, TVF’nin sektördeki diğer oyuncular için de yeni iş olanakları oluşturacağını ifade etti.