ANTALYA Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, son 1 ayda 3 defa zam gören 50 kilogram ağırlığındaki bir çuval unun 58-62 lira arasında satıldığını, 65 liraya yükselmesinin beklendiğini söyledi.
Buhurcu, geçen yıl 50 liradan satılan bir çuval unun fiyatının 62 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Son bir ayda un fiyatlarına 3 defa zam yapıldığını kaydeden Buhurcu, "Bir ay önce 53 liraya satılan 50 kilogram ağırlığındaki bir çuval un, bugünlerde kalitesine göre 58-62 lira arasında satılıyor. Önümüzdeki günlerde, una yeniden zam yapılması ve 65 liraya yükselmesi bekleniyor" dedi.
KATKI MADDESİ YASAĞI VE BUĞDAY REKOLTESİ ETKİLEDİ
Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği'nin 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğü girdiğini ve tebliğ ile katkı maddesi kullanımının yasaklandığını hatırlatan Buhurcu, katkısız ve kaliteli buğday unu kullanma zorunluluğunun getirilmesinin ardından un fiyatlarında artış olmaya başlandığını ifade etti. Buğday rekoltesinin de geçen yıla göre yaklaşık 4 milyon ton fazla olmasına rağmen kaliteli buğday rekoltesinde düşüş yaşandığını aktaran Buhurcu, kaliteli buğday üretimindeki azalmanın da un fiyatlarına yansıdığını belirtti.
YILBAŞINA KADAR EKMEĞE, SİMİDE ZAM YOK
Buhurcu, oda olarak kent genelindeki fırıncılarla yılbaşına kadar ekmek, simit ile sade pide fiyatına zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.
Susam ve un fiyatlarına yapılan zamlarla maliyetin yükselmesi sonucu esnafın zarar ettiğini dile getiren Buhurcu, "Esnaf, fedakarlık yaparak üretime devam ediyor. Un ve susam fiyatlarına yapılan zammı ürün fiyatlarına yansıtmayarak fedakarlık yapıyor. Vatandaşları ürünlerimize zam yaparak mağdur etmek istemiyoruz. Yılbaşına kadar direneceğiz, sonra da şartlara göre değerlendirme yapacağız" diye konuştu.