ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren 5 birlik aracılığıyla yapılan ocak ayı ihracatı, geçen yıla göre yüzde 3,71'lik düşüş göstererek, 1 milyar 555 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yılı ihracatçı birlikleri bazında ikinci sırada tamamlayan UİB tarafından gerçekleştirilen ihracat oranları açıklandı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında 1 milyar 249 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ocak ayı ihracatı 118,5 milyon dolar oldu. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında 48,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise 13.9 milyon dolara ulaştı. Ocak ayında, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 3,1 milyon dolarlık ihracat yaptı.
'YUMUŞAK KARIN: CARİ AÇIK'
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2013 yılı Aralık ayı dış ticaret istatistiklerini yorumladı. Gençoğlu şunları söyledi:
"Aralık ayında dış ticaret açığı yüzde 37,3 artarak, 7 milyar 222 milyon dolardan, 9 milyar 917 milyon dolara yükseldi. Bu durumunun içinde bulunduğumuz dövizin oynak olduğu dönemde daha da artmasından endişe ediyoruz. Ekonomiye yön veren kuruluşların, bu artışın 2014 yılında da ilerlemesini engelleyici tedbirleri alması ve ülkemizin yumuşak karnı konumundaki cari açığın ihracatla kapatılabileceğini unutmamaları gerekir."
Bu olumsuz tabloya rağmen aynı dönemde Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın yüzde 6,6 puan artarak, AB ülkelerinin ihracat payının yüzde 39,9 seviyesine yükseldiğini belirten Gençoğlu, 2008 küresel krizinin ardından Avrupa Birliği'ne gerçekleştirilen ihracatın kademeli olarak yükselmesinin kendilerini sevindirdiğini aktardı.
'DÖVİZDEKİ ANİ DALGALANMALAR OLUMSUZ ETKİLİYOR'
Döviz kurundaki hareketliliğin genel anlamda ihracat performansını etkileyen faktörler arasında olduğunu da belirten Gençoğlu, "Türkiye'de TL'nin değerindeki düşüşler ithalatı azaltırken, ihracatı artırmıyor. Bunun nedeni ise, Türkiye'deki ihracat malları üretiminde ithal malların payının yüksek olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu. Türkiye'deki ihracatçıların yüksek kuru değil, rekabetçi kuru tercih ettiklerini söyleyen Gençoğlu, döviz kurlarının aşırı yükselmesinin ihracatçıya yüksek enerji maliyeti ve enflasyon olarak döndüğünü dile getirdi.
Kurların yükselmesinin ihracata destek, ithalata fren etkisi yaptığına dikkat çeken Gençoğlu şöyle devam etti:
"Kurlardaki aşırı oynaklık, hem ihracatçıya hem ithalatçıya sorun oluşturuyor. Kurların hızlıca aşağı gitmesi ya da aniden fırlaması, biz ihracatçıların geleceği görmesini engelliyor. Çünkü kurlar dalgalandıkça şirketlerimiz önünü göremiyor, gerçekçi fiyat verme konusunda sıkıntıya düşüyorlar."
'FAİZ ORANLARININ MAKUL SEVİYEYE DÜŞMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ'
Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı artırımı da yorumlayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, finans piyasalarında yaşanan dalgalanmanın ihracatçılar açısından problem yarattığını kaydederek şöyle konuştu:
"Döviz kurları, olması gereken noktaya son iki ayda geldi. Oysa ki döviz kurlarının bu seviyelere geçtiğimiz yıllara yayılarak, dengeli bir şekilde gelmesi gerekirdi. Merkez Bankası'nın müdahalesiyle artan faiz oranlarının, önümüzdeki dönemde tekrar makul seviyelere düşmesini ve döviz kurlarının da enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz."
'MERKEZ BANKASI'NDAN DENGEDE TUTACAK ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ'
ABD Merkez Bankası'nı ikinci kez 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararıyla tetiklenen bu çalkantılı ortamın, dolar ve euro üzerinde yeniden dalgalanmalar oluşturabileceğini ifade eden Orhan Gençoğlu şunları kaydetti:
"Bu durum ve ülkemizdeki seçim ortamı birleşince dalgalanmanın 2014'ün ilk ve 2'inci çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. Bu süreçte Merkez Bankası'nın döviz piyasalarındaki dalga seviyesini azaltıcı önlemler almaya devam etmesini ve ihracatın en önemli unsuru olan döviz hareketlerini dengede tutacak çözümler bulmasını bekliyoruz."