BURSA () - ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak, 2 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 270 aktif üyesi bulunan ve 2013 yılını ihracatçı birlikleri arasında ikinci sırada tamamlayan UİB’in Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Gençoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Nisan ayında 1 milyar 860.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 14.04 oranında artarak 19 milyar 466.5 milyon dolar oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.15 artış göstererek, 136.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB’in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 11.17 artarak 1 milyar 397.2 milyon dolara yükseldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.55 artışla 48.3 milyon dolara yükseldi. UHKİB’in son bir yılık ihracatı ise yüzde 1.81 artarak, 527.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) Nisan ayı ihracatı ise 15.6 milyon dolara ulaştı. UMSMİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 8.93 azalarak 177 milyon dolara düştü. Nisan ayında ihracatı yüzde 13 azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 4.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB’in son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 5.25 artış göstererek 101.3 milyon dolar oldu.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 düşüşle 137.4 milyon dolar olarak açıklandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE YÖNELİK BEKLENTİLER POZİTİF YÖNDE GELİŞİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan İhracatçı Eğilim Anketi 2014’ün ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Gençoğlu, sonuçlara göre, ihracatçıların yılın ikinci çeyreğinde ekonomi, talep ve üretim anlamında pozitif beklentisinin arttığını söyledi.
Bu artış tüm birlikleri olduğu gibi UİB’i de sevindirdiğini kaydeden Gençoğlu, “Dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde pozitif geliştiği göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu durum ihracatçı firmaların ek istihdam yaratma ve yatırımlarını genişletmeye yönelik iştahının da giderek artmasına sebep olmaktadır" dedi.

"NET DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLAYAN SEKTÖRLERE DESTEK VERİLMELİ"

Türkiye ihracatının 2023 hedeflerine doğru hızla ilerlediğini ifade eden Gençoğlu, “Türkiye’nin cari açığının kapanması, net döviz girdisi sağlayan sektörlerin ihracatının artmasıyla mümkün olacaktır” dedi. Döviz kurlarının mevcut durumundan memnuniyetini dile getiren ve kurların dengeli seyrinin ihracatçılara olumlu etkiler sağlayacağını da dile getiren Gençoğlu, "Önümüzdeki dönemde kurların enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

NG (FK) (FOTOĞRAFLI)