BURSA, () - ULUDAĞ İhracatçı Birliği (UİB) aracılığıyla Ağustos ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,45 artarak, 1 milyar 404 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UİB tarafından Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracat oranları yazılı bir açıklama ile duyuruldu. UİB bünyesinde bulunan 5 birlikten biri olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 0,45 düşüşle, 1 milyar 97 milyon dolarlık ihracata imza attı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ağustos ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak, 92 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,87 oranında bir yükselişle 44 milyon dolara ulaştı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ağustos ayı ihracatı ise, yüzde 37,88 artarak, 18 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında ihracatı yaklaşık yüzde 13 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
RUSYA FAKTÖRÜ
İhracat oranları ile ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırmasının, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda sağlayacağını belirterek şunları söyledi:
"Özellikle yaş meyve ve sebzede net ithalatçı konumunda olan Rusya, Dünya Bankası verilerine göre, 2012 yılında 12,2 milyar doları işlenmiş gıda ürünleri, 11,5 milyar doları bitkisel ürün, 14,6 milyar doları hayvansal ürün olmak üzere 38,3 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapmış görünüyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'den Rusya'ya yapılan toplam gıda ve tarım ihracatı ise, 1 milyar 178,5 milyon dolar civarında. Yılda 40 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapan Rusya'ya ihracat, tarım ve gıda sektörlerine önemli girdi sağlar."
Rusya gibi pazarlara yapılan gıda ve tarım ürünleri ihracatının ülkeye net döviz girdisi sağladığına dikkat çeken Sabuncu şöyle devam etti:
"Yaşanan son durum Rusya'ya yapılacak yaş meyve sebze ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Ancak bir anda patlama yaşanacak gibi çok büyük bir beklentiye kapılmak doğru olmaz. Rusya zor ve seçici bir pazar. Gıda güvenliği ve kaliteden ödün vermeden bu pazara girebildiğimiz kadar girmek ve kalıcı olmak gerekli."
FOTOĞRAFLI