ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Kasım ayında yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,88 artarak 2 milyar 211 milyon 215 bin dolar olarak gerçekleşti. 1 Ocak - 30 Kasım tarihleri arasındaki dönemdeki ihracat ise, yüzde 12,42 artarak, 21 milyar 4 milyon 857 bin dolara ulaştı.
UİB bünyesinde faaliyet gösteren 5 ihracatçı birlik tarafından gerçekleştirilen ihracat rakamları açıklandı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Kasım ayında da hız kesmeyerek geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 552 milyon 907 bin dolar olan ihracatını, bu yıl yüzde 19,93 oranında arttırarak 1 milyar 862 milyon 367 bin dolara taşıdı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) de ihracat artışını istikrarla yükseltmeye devam etti. Kasım’da ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,28 oranında artırmayı başaran UTİB, 131 milyon 834 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) Kasım ayı ihracatı ise 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 10,89 oranında düşerek, 42 milyon 395 bin dolar olarak gerçekleşti.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,94 artarak, 18 milyon 27 bin dolar rakamına ulaştı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Kasım ayı ihracatı ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,69 oranında azalarak 5 milyon 662 bin dolar olarak gerçekleşti.
'İHRACATTA ANADOLU'NUN DEVREYE GİRMESİ'
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ihracatta Anadolu'nun da etkin hale gelmesinin önemini vurguladığını hatılatarak şöyle dedi:
"İhracatın yükü bugüne kadar ülkemizin Batısı'nın omuzlarındaydı. Ancak eğer ihracatımızı artırmayı hedefliyorsak, ülkenin bütününün bu yüke ortak olması gerekir. Bu durum da yavaş yavaş gerçekleşmeye başlıyor. Ülkede oluşan barış ortamı, Türk ihracatının Doğu'da da daha aktif hale gelmesi ve ülkemizin bölge bölge değil, bir bütün olarak kalkınmasına olanak sağlayacak."
'ÜLKEMİZİN YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDECEKTİR'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından her çeyrek yapılan İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2013'ün 3'üncü çeyrek bulgu ve değerlendirmelerinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gençoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Araştırmaya göre ihracatçı firmaların yüzde 42,9'u üretimlerinin, yüzde 48,4'ü ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtmişlerdir. Ayrıca yılın 3'üncü çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranı yüzde 33,5'tir. Bu oranların ışığında ülkemiz ihracatının hız kesmeden artışını sürdürecek olduğunu görebiliyoruz. Dünya pazarlarına göre daha fazla ihracat artışı sağlayan ülkemizin yükseliş trendi devam edecektir."
'MÜŞTERİ ÇEŞİTLENMESİ ÖNEMLİ'
Alternatif pazarların yanı sıra mevcut pazarlardaki müşteri çeşitlenmesinin de önemine dikkat çeken Gençoğlu şöyle konuştu:
"Araştırmaya göre yılın 3'üncü çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 64,5'tir. Alternatif pazarları da devreye sokarak ihracatımızı artırmamız ne kadar önemli ise,ş mevcut pazarlarımızda da ilişki içinde olduğumuz şirketlerle yetinmeyip, yenilerine yönelmek de o kadar önemlidir."