İSTANBUL, 12 Ağustos () - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin ithalat lobilerinin söylemini boşa çıkardığını, kırmızı et ithalatına "kesinlikle" karşı olduklarını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun et, süt, yumurta üretimi verilerine ilişkin olarak bir yazılı açıklama yapan Bayraktar, "Nisan-Mayıs-Haziran döneminde sığır, koyun, keçi ve manda etinin hepsinde bir üretim artışı var" diye anımsattı ve ekledi:

"Üretim sıkıntısı olduğunu ileri sürüp kırmızı et ithal edilmesi gerektiğini savunan var. Hangi gerekçeyle ithalat isteniyor anlamak mümkün değil. İthalattan bahsedenler, bu üretim rakamlarını görünce ne diyecekler? Bu üretim rakamları ithalat lobilerine ithaf olunur. Türkiye’nin kırmızı ette ithalat yapmasına gerek yok. Üretim artıyor. Üretim artmaya da devam edecek. Üretimi baltalayıcı ithalat gibi söylemlerden vazgeçilmesi gerekir."

Türkiye İstatistik Kurumu Kırmızı Et Üretimi verilerine göre, Türkiye'de toplam kırmızı et üretimi, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2.6, bir önceki döneme göre de yüzde 18.1 yükselerek 218 bin 432 ton düzeyine çıktı. Aynı dönemde, sığır eti üretimi yüzde 1.2, koyun eti üretimi yüzde 6.8, keçi eti üretimi yüzde 48.2 ve manda eti üretimi yüzde 346.4 artış gösterdi.