İSTANBUL, 10 Ağustos () - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarımda daha fazla ihracat olanağının her zaman var olduğunu bildirerek, "Rusya’da görüldüğü gibi gıdada dışa bağımlı ülkeler ithalatta sıkıntıya girdiklerinde, akıllarına gelen 3-4 ülkeden biri de Türkiye; bu imkanı çok iyi değerlendirmemiz lazım" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bir yıl süreyle Avrupa Birliği (AB), ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’e getirdiği ambargo kapsamında, sığır ve kümes hayvanları eti, meyve ve sebze, kaşar peynirleri ve süt başta olmak üzere tarım ve gıda ürünlerini ithal etmeme kararı aldığını, bu ürünlerde, genelde gıdada dışa bağımlı olan Rusya’nın, bu açığını kapatmak için dünyada aklına ilk olarak Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin’in geldiğine işaret etti.

"TÜRKİYE PASTADAN DAHA BÜYÜK PAY ALABİLİR"

Bunun Türkiye için önemli bir avantaj olduğunu, tarımın bütün sorunlarına rağmen potansiyelini gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, uzun yılların birikimi olan yapısal sorunların çözümünün çiftçiyi rahatlatacağına, tarımının önünü açacağına dikkati çekti. Dünyada gıdaya talebin sürekli arttığını, çoğu ülkenin gıdada dışa bağımlı duruma geldiğini belirten Bayraktar, Türkiye hariç ülkelerin gıda ve tarım ithalatının, 2012 yılında 1 trilyon 391 milyar doları geçtiğini, Türkiye’nin, bu pastadan çok daha büyük bir pay alabileceğini söyledi.

Türkiye’nin tarımda çok büyük bir potansiyeli bulunduğunu, ülkenin stratejik yönden de gıda ve tarım ürünü talep eden pazarların tam ortasında yer aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 1.1'LİK PAYI 2-3 KATINA ÇIKABİLİR"

"Küresel gıda ve tarım ithalatında 2012 yılında yaptığı 15.3 milyar dolar ihracatla yalnızca yüzde 1.1 pay alan Türkiye, rahatlıkla bu rakamı iki-üç katına çıkarabilir. Türkiye’nin çok büyük bir bitkisel ürün üretim potansiyeli var. Hayvansal ürünlerde de özellikle küçükbaş hayvancılıkta çok avantajlı durumdayız. Gelişmiş bir gıda sanayi bulunuyor. Kanatlı sektörü son derece modern ve dünya pazarlarında rekabet edebilir düzeyde. Kültür balıkçılığı için de potansiyel büyük. Bütün bunlara rağmen gıda ve tarım ihracatımız gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında hala yetersiz düzeyde."

"SÜT, YUMURTA, TAVUK ETİ SEKTÖRÜNE İÇ TALEP YETMEYECEK"

İç piyasanın yanı sıra ihracata dayalı bir yapılanmaya gidilmesinin tarımda üretimi, geliri artıracağına, dikkati çeken Bayraktar, "Çiftçimizin sıkıntıları çözülmeli, tarlada kalması sağlanmalı, üretim sekteye uğramamalı. Türkiye hem üretimini hem ihracatını artırmalı. İhracatta yeni pazarlar kazanılmalı, eldeki pazarlar kaybedilmemeli. İhracat destekleri artırılmalı. Üretici, dış piyasalarda iyi para eden, pazarlama sıkıntısı olmayan, devamlılık gösteren ürünlere yönlendirilmeli. Kanatlı sektörü, hayvancılık ve balıkçılığımız gelişiyor. Süt, yumurta, tavuk eti üretimi hızla artıyor. Bu sektörlerin zarar görmemesi için talebin üretimle aynı hızla artırılması gerekiyor. İç talep yetersiz kalabilir. Dış talep de yaratılmalı ki sektör sıkıntıya girmesin" diye ekledi.

(FOTOĞRAFLI)