(Ayrıntılar eklendi.)

Oktay ENSARİ - Demet ÖZTÜRK / KAYSERİ () - TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rızanur Meral, eğitimin Türkiye'nin önemli yatırımları arasında bulunduğunu söyledi.

"Türkiye - Latin Amerika Ticaret Köprüsü" konulu etkinlikte konuşan Meral, "Türkiye’nin yurtdışı yatırımları arasında eğitim yatırımları önemli bir yere sahiptir" dedi.

TUSKON’un Kayseri’de düzenlediği etkinliğe,Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri,Kolombiya büyükelçisi Fernando Panesso Serna, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Meksika Büyükelçisi Marhta Barcena Cooquı, Peru Büyükelçisi Jorge Enrique Abarca Del Carpio, Ekvator büyükelçi Müsteşarı Arturo Cabrera, Şili Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sebahastian Marin, Brezilya Büyükelçiliği Ticaret Bölümü Başkanı Marcio Gayoso , Latin Amerikalı işadamları, ticaretle ilgili kuruluşların temsilcileri, Türk işadamları da katıldı. Kayseri Ommer Oteldeki etkinlik öncesi Latin Amerikalı elçilik görevlileri ve işadamları, oluşturulan stantları gezerek,bilgi alıp, ticari işbirliği anlaşmaları yaptı.

TÜRKİYE DIŞINDAKİ EĞİTİM FAALİYETLERİNE VURGU

TUSKON Başkanı Meral, konuşmasında yurtdışındaki eğitim faliyetlerine dikkati çekerek, "Kalıcı ilişkilerimizin geliştirilmesi adına işbirliğimizi arttırmamız gerektiğini düşündüğüm en önemli alanlardan bir tanesi de eğitimdir" dedi ve şöyle konuştu:

"Bu açıdan Türk girişimciler tarafından Latin Amerika bölgesinde eğitim sektöründe yatırımlar yapıldığını görmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Bu eğitim kurumları ülkeler arasındaki kalıcı dostlukların insani değerler üzerinde yükselmesini sağlamanın yanı sıra, Türk işadamlarının ticaret ve yatırım için bir ülkeye yerleşmelerinde de önemli bir katalizör işlevi görmektedir. Gelecek nesillerin birbirlerini daha iyi tanıyan ve geleceği barış ve sevgi ile inşa edeceklerine inanarak emeği geçen tüm öğretmenlere, destek olan Türk ve Latin Amerikalı iş adamlarına, bürokrat ve devlet ricaline teşekkür ederim. Türkiye - Latin Amerika Ticaret Köprüsü 2014 Programına katılmak için gelen yerli ve misafir iş insanlarına, onları Kayseri’de misafir eden derneklerimize en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu programın başarılı iş görüşmelerine, ticari fırsatlara ve medeniyetler arası barış ve huzura katkı sağlamasını en içten duygularla temenni ederim."

100'DEN FAZLA ÜLKEYE 400 YATIRIM VE TİCARET HEYETİ

Konuşmasında, etkinliğin gerçekleşmesinde önemli katkısı olan ev sahipleri ANFED ve GESİAD yöneticilerine de teşekkür eden Meral, "TUSKON Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış etkin ve güçlü yapısıyla, Türk işadamlarının farklı coğrafyalara açılmasına katkı sağlamıştır. Bu hedefe ulaşmak için bir yıl içinde 100’den fazla ülkeye ve 400’ün üzerinde yatırım ve ticaret heyeti düzenlemiştir. Bu heyetlere 7 binin üzerinde Türk işadamı katılmıştır. Aynı zamanda 100’ün üzerinde ülkeden 500’ün üzerinde heyet 10 bin yabancı işadamı Türkiye’de misafir edilmiştir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Latin Amerika ve Karayiplerin biçim açımızdan çok büyük önemi var. Ekonomik büyüme rakamlarına göre 600 bin nüfusu, 6 trilyon doları aşan gayrisafi yurtiçi hasılası ve 1.8 trilyon dolara ulaşan toplam ticaret hacmiyle, Latin Amerika, dünyanın en büyük 3. pazarıdır. Ayrıca doğalgaz, petrol gibi enerji kaynaklarının bulunması, kıtanın yatırım çekmesindeki cazibesini geometrik olarak artırmaktadır. Ülkemizdeki Latin Amerika ağlısının yanlış ve eksik olduğu kanısıyla, Latin Amerika ile Türkiye arasında, kurulduğumuzdan bu yana forum, panel, yatırım ve ticaret heyeti düzenleyerek, firmalarımızın Latin Amerikanın potansiyelini daha iyi anlamalarında yardımcı olmaya çalıştık. Aynı zamanda, bu programlar Latin Amerikalı iş insanlarının da Türkiye’yi daha iyi tanımasına yardımcı olmuştur. Kurulan ticaret köprülerinin her zaman kalıcı dostluklara vesile olması en büyük temennimizdir. Kurulan dostlukların Türkiye ve Latin Amerikalı işadamlarını daha bir çok alanda kazan kazan ilişkisine dayanan ticaret ve yatırım projelerine girmelerine yardımcı olacağı, bunda hem Türkiye hem de Latin Amerika için sürdürülebilir, büyüme hedefini gerçekleştirmesine yardımcı olacağına inanmaktayız. Dünyada en hızlı gelişen bölgelerden biri olan Latin Amerika doğal kaynaklar ve ticari yatırım fırsatları ile Türk firmaları için önemli bölge olarak kabul ediyoruz. Bölgede inşaat, alt yapı, tarım ve hayvancılık, gıda ve hızlı tüketim malları, tekstil, enerji ve maden gibi bir çok alanda büyük bir potansiyel söz konusudur. Bu potansiyelin yerinde değerlendirilmesi için TUSKON olarak, üye derneklerimiz aracılığıyla, heyetler düzenlemekteyiz. Bu heyetlere katılmadan önce, ülke ve sektör hakkında gerekli bilgilerin alınıp, ön çalışma yapıldıktan sonra ziyaretlerin verimli geçmesinin hızlı sonuç almada önemli olduğunu düşünmekteyim. Latin Amerika ile Kayseri arasında bugün kurulan ticaret köprüsünün karşılıklı potansiyel alanlarda işbirliği yapılarak, bir sinerji oluşturulması, temel hedefimizdir. Kurulan dostlukların daha da ilerlemesi, yatırım ve ticaret fırsatlarının iyi değerlendirilmesi adına tanıştığınız işadamlarına, anlatmanızı rica ediyorum."

BÜYÜKELÇİ : TÜRKİYE'Yİ DAHA İYİ TANIYORUZ

Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri de, ''Kayseri ekonomisi, Türkiye ekonomisinde de şaşırtıcı bir yere sahip. Son 11 yıldır ilişkilerimiz ticari ve kültürel anlamda daha zengirleşti" dedi ve ekledi:

"Bazı şeyleri yakından tanıma olanağı bulduk. TUSKON'un motor gücü olması ilişkilerin gelişmesinde bizi teşvik ediyor. Biz  Türkiye'yi ülke olarak Osmanlı ile tanıdık. Türklerle olan düşüncelerimiz Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Arjntine gelen Osmanlıların bir bölümü Türk değildi ama, bize Türkiye pasaportuyla geldiler. TUSKON bize Türkiye'yi tanıttı. Geçmişte sizi yanlış tanımış olabiliriz ama şimdi daha iyi tanıyoruz. Bu tür etkinliklerin devam etmesini istiyorum.''

TÜRKİYE -KOLİMBİYA ARASINDA ÖNEMLİ KÖMÜR TİCARETİ YAPILIYOR

Daha sonra söz alan Kolombiya büyükelçisi Fernando Panesso Serna da, ''Bizim ülkemizle Türkiye, tanıyamazlık, tanımazlık ve ilişkilerin çok sonraya sarkması nedeniyle geç buluştu. Türkiye'nin bizde, bizim de Türkiye'nin gözünde önemli yerimiz var. Türk yatırımcılarla, girişimcilerle son dönemde, bizim ülkemiz arasında önemli kömür alışverişi oldu. Türkler ülkemizden önemli kömür alımını gerçekleştiriyor. Biz de, yeni fırsatlar bulmak üzere Türkiye'deyiz. 2 ülke arasındaki ticari , siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilere çok önem veriyoruz. Türkiye, hiç şüphesiz Ortadoğu'nun parlayan yıldızıdır'' diye konuştu

OE (OE) (OSS)