ÜLKEMİZDE yıllık 170 bin ton olan turp üretiminin 115 bin tonunun üretildiği Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmur yağmaması, üretici ve bu işte çalışan yaklaşık 5 bin kişiye darbe vurdu. Her yıl ortalama 40 bin dekar alanda turp üretiminin gerçekleştiği, festivalinin de yapıldığı Kadirli'de iklim koşullarının olumsuzluğu nedeniyle turp tarlalarını yağmurlama yöntemiyle sulamak zorunda kalmaları üreticilerin maliyetlerini yükseltti, ancak alıcı fiyatları bu maliyeti karşılayamadı. Turpun sezon başında kilosu 30 kuruştan alıcı bulması çiftçileri daha da endişelendirdi.
Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Kadirli'de sezonunun yüksek maliyet ve düşük fiyat nedeniyle buruk başladığını belirtti. Topalhan şöyle konuştu:
"Mevsim normallerine göre yağışın az olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi turpta verimi düşürürken, girdi fiyatlarına göre kilogram fiyatı da çok düşük kaldı. Bazı çiftçilerimiz ürün düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken, bir yandan da fiyat endişesi yaşıyor. Bugünlerde turpun 20 kiloluk torbasını 6 liradan satabiliyor. Ancak bu fiyat daha da düşebilir."
Kasım ayında başlayan sezonun nisana kadar sürdüğünü kaydeden Topalhan, tarlalarda turp sökümü, yıkanması ve torbalanması işlerinde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini, ürün azlığı nedeniyle bu çalışanların da olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi.
İŞTAH AÇICI VE YARARLI
Turp, ülkemiz insanının beslenmesinde önemli bir yeri olan, çiğ olarak yenen
ve yemeklerde iştah açan bir sebze. Turpun, beslenme yanında insan sağlığı açısından büyük önemi var. Mide ve bağırsakları çalıştırıp sindirimi kolaylaştırır. Yenildiği zaman içi ısıtıcı özelliği var. Öksürük şuruplarının çoğunun içine beyaz turp suyu ilave ediliyor.
Ayrıca mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği, migren, diş etlerini
güçlendirme, cinsel gücü arttırma amaçlarıyla turp yıllardan beri kullanılıyor.