TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Avrupa KOBİ ve Esnaf Birliği (UEAPME) ile yapılan üyeliğin Avrupa Birliği yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.
TÜRKONFED'in 10’uncu yılında yapılan genel kurulda Türkiye KOBİ’lerinin Avrupa’da temsilini sağlayacak Avrupa KOBİ Birliği (UEAPME) üyeliğine atılan imzanın önemine değinen Onatça, AB'ye tam üyelik yolunda sivil toplum örgütleriyle geliştirdikleri her türlü ilişkinin bir yol olacağını kaydetti. UEAPME'nin Avrupalı esnaf, tüccar ve KOBİ'lerin çıkarlarını temsil eden bir çatı, işveren ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Onatça, bu örgütlenmenin yararlarını 'ya şöyle değerlendirdi:
AVRUPA'NIN KOBİSİ
"UEAPME Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olarak, çapraz sektörlerden KOBİ’leri temsil eden 80 üye federasyon/birlik barındırıyor ve tüm Avrupa’dan 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil ediyor. Avrupa Birliği’nin çıkaracağı KOBİ’leri etkileyecek herhangi bir yasada UEAPME’nin söz hakkı bulunuyor. Bu durum, kuruluşun Avrupa Birliği ile doğrudan bağlantıları ve temasları sayesinde mümkün. Aynı zamanda UEAPME, Avrupa Komisyonu’nun da sosyal ortağı. Dolayısıyla, Türkiye AB ilişkileri bağlamında UEAPME ile işbirliğimiz önem arz ediyor. AB ile ilişkilerimizde bir duraksama dönemine girdiğimiz herkesin malumu. 2007 öncesinde hız kazanan reformlar, yerini ilişkilerdeki belirsizliklere bıraktı. AB ile tam üyelik ülkemizin gelecek vizyonunun bir parçası olmalı. Bu kapsamda, AB ülkeleri sivil toplum örgütleri ile geliştirdiğimiz her türlü ilişki AB’ye tam üyelik yolunda birer adım. Üstelik AB içinde faaliyet gösteren bir şirketi ilgilendiren mevzuat ve politikaların yüzde 80´i ulusal değil, AB düzeyinde kararlaştırılmaktadır. Gümrük Birliği ve müzakere süreci ile birlikte Türkiye için de bu doğrultuda bir geçiş söz konusudur. Bu çerçevede UEAPME üyeliği önemli ulusal çıkarları içeren bir konumdadır."
TÜRK KOBİ'LERİNİN KAZANCI OLACAK MI?
UEAPME ile yapılacak işbirliğinin Türkiye iş dünyasının küreselleşme sürecinde çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Onatça, sözlerini şöyle sürdürdü: "Küreselleşmenin sonuçlarından biri de hepimizin bildiği gibi bu sürecin doğru yönetilememesi sonucunda KOBİ’lerin ciddi ölçüde zarar görmesi. Bu konuda yoğun çalışmalar yapan UEAPME ile kurduğumuz temas güncel küresel sorunları an be an takip etmemizde önemli yararlar sağlayacaktır. Küreselleşmenin KOBİ’ler açısından getirebileceği fırsatlardan yararlanabilmek ve tehditleri bertaraf edebilmek için yapılması gereken en önemli şey KOBİ’lerin büyüyecekleri, büyük şirketler tarafından piyasadan silinmeyecekleri, rekabet edebilecekleri bir ortam oluşturmak. Bu kapsamda UEAPME üyeliği sayesinde TÜRKONFED, küreselleşme sürecinde Türk KOBİ'lerinin elini güçlendirecek mevzuat değişiklikleri ve iş ortamının yaratılması konularında çok daha aktif hale gelecek. Avrupa'da iş yapan ya da yapmak isteyen ya da Türkiye'de iş yapan ve işletmesine yabancı ortakların katılımıyla küresel bir boyut kazandırmak isteyen KOBİ'lerimiz için bu üyelik bir kapı aralıyor."
"BRÜKSEL'DE OFİSİMİZİ AÇACAĞIZ"
Bağımsız, gönüllü bir sivil toplum örgütü olarak kendi ayakları üzerinde 10 yılı devirmenin sevincini yaşadıklarını anlatan Onatça, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu 10 yılda hep demokrasiye, çok sesliliğe olan inancımızı dile getirdik, iş insanımızın sesi olmaya çalıştık. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdik. Ülkemizin önemli sorunlarına değindik ve takipçisi olduk. En önemli konularımızdan biri de KOBİ’ler oldu. Üyelerimizin çoğu KOBİ. Dolayısıyla, bunca emeğin sonunda KOBİ’lerimizi sesini Avrupa’da da duyurabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu işbirliği ile KOBİ’lerimizin dünyaya açılan kapılarını biraz daha araladığımızı düşünüyoruz. TÜRKONFED olarak UEAPME ile ilişkileri geliştirmek, projeleri takip etmek üzere AB konusunda uzman bir arkadaşımızı Brüksel’de görevlendirdik. Ayrıca, Eylül ayında Brüksel’de bulunan ofisimizi açmak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz."

AÖ(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)