İSTANBUL, 26 Ağustos () - Rönesans Holding, Türkmenistan'da dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisine ‘imzasını’ atmaya hazırlanıyor.

Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Endüstri Tesisleri’nin Kawasaki Heavy Industries LTD ile konsorsiyum olarak müteahhitlik işlerini üstleneceği, doğalgazdan benzin üretecek dev projenin toplam büyüklüğü yaklaşık 1.5 milyar dolar olacak.

Dünyada bu büyüklükte ilk olacağı belirtilen Gas to Gasoline (GTG) projesinin temel atma töreni Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedow ve Türkmen bakanların katılımı ile yapıldı. Törende Türkmenistan’ın üst düzey bürokratları, büyükelçiler ve Rönesans Endüstri Tesisleri ile Kawasaki Heavy Industries LTD firmalarının üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.

"FABRİKA EN İLERİ EKİPMANLARLA DONATILACAK"

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak törende yaptığı konuşmada tarihi bir güne tanıklık edildiğini vurgulayarak, "Petrol ve gaz sektörünün geliştirilmesinde Türkmen devletinin 'açık kapılar' politikası büyük öneme sahiptir" dedi.

Ilıcak, projenin Türkmenistan’ın 2030 yılına kadar petrokimya ve gaz sanayi sektörünü geliştirme programı’nın hayata geçirilmesinde önemli adımlardan biri olacağını söyledi.

Rönesans ve Kawasaki şirketlerinden oluşan konsorsiyumun gazdan benzin üretecek fabrikayı birlikte inşa edeceğini belirten Ilıcak, "Fabrika en ileri ekipmanlarla donatılacak ve uzmanların çalışması için maksimum konforlu koşullar oluşturulacak" dedi.

FABRİKA 2018 HAZİRAN AYINDA BİTİRİLECEK

Gas to Gasoline (GTG) adını taşıyan Doğalgazdan Benzin Üretim Tesisi, toplam 1.5 milyar dolarlık yatırımla yapılacak. İki firmadan oluşan konsorsiyumun müteahhitliğinde yapılacak projenin finansmanını ise Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) sağlayacak. JBIC Bankası’nın kredi finansmanında projenin çevreci bir proje olması belirleyici bir etmen oluşturuyor.

Projenin, 2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi öngörülüyor. Tesisi, Danimarka orjinli Haldor Topsoe Firması son teknoloji kullanarak dizayn edecek.

GTG Tesisi günlük 1800 ton, yıllık 600 bin ton benzin üretim kapasitesine sahip olacak. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıkta kurulacak olan tesis, yeni endüstriyel yatırımlar için ayrılan bölgede faaliyete geçecek.