GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve İş Kurumu (İşkur), Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ankara Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği'nin organizasyonunda, Türkiye'nin ilk 'Sürü Yönetimi (Çobanlık) Eğitimi', Ankara'nın Polatlı İlçesi'ndeki Halk Eğitim Merkezi'nde başladı.
Resmi adıyla 'Sürü Yönetimi', halk dilinde ise 'Çobanlık' olan kursun, Polatlı Halk Eğitim Merkezi'nde başlaması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, İşkur İl Müdürü Talip Altuğ ile diğer yetkililer katıldı.
SERTİFİKALI ÇOBANLIK GELİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel kursun başlangıç töreninde yaptığı konuşmada, Ankara'daki hayvan varlığının en yoğun olduğu Polatlı İlçesi'nde Türkiye'nin ilk çobanlık kursunu başlattıklarını söyledi. Başkentin genelinde 950 bin küçükbaş hayvan olduğunu belirten Temel, 2014 yılında 7 ilçede daha bu kursu başlatacaklarını kaydetti. Sürü yönetimi eğitimi alanlara 2014 yılında mevcut destek primlerinin dışında maddi destek vereceklerini belirten Temel, "Ankara'daki hayvancılık işletmesine sahip herkese bu desteği vereceğiz. 2013 yılındaki destek 33 milyon liraydı. 2014'de ise sertifikalı olan işletmelere daha çok destek vereceğiz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından programın ikinci bölümü ise İğceler Köyü arazisinde gerçekleştirildi.
KURSİYERLERE YEVMİYE
İşkur Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, Türkiye'de ilk defa Polatlı'da açtıkları kursa katılan 24 kursiyere günlük 20 TL cep harçlığı vereceklerini, sigortalarının İşkur tarafından karşılanacağını söyledi. Amaçlarının Ankara genelinde tüm ilçelerde sertifikalı çoban yetiştirmek olduğunu belirten Altuğ, "Böylece sürü yönetimi konusunda yeni bir meslek alanı açılmış olacaktır" dedi.
Kursiyerler, eğitim uzmanları ve protokol üyeleri Polatlı'nın İğceler Köyü'ndeki araziye giderek burada koyun ve keçi sürüsüyle pratik bilgiler verdi.
Veteriner Osman Namlı ise kursta çobanları nasıl eğiteceklerini, çoban-sürü ilişkisindeki özel üslup hakkında bilgi verdi ve bir takım sesli işaretler yaparak, "bunlar çoban ve sürü arasındaki özel iletişimdir" dedi.
Yetkililer, Ankara'da bir çobanın aylık ücretinin en az 1500 lira olduğunu da hatırlattı. Kursiyerler ise hem devlet desteğinden yararlanmak, hem de çobanlık mesleğini daha iyi yapmak amacıyla kursa katıldıklarını söyledi.