Yıllarca toprak altında kendini fark ettirmeden yatan bir cevher... Elmastan bin kat daha nadir bulunuyor ve üzerinde yaşadığımız toprakların altında yıllardır uyuyor, uyuyordu... Ancak girişimci Murat Akgün bu cevheri tüketicilerle tanıştırdı. Akgün, taşın dünyadaki tek madeninin işletmecisi. Bu değerli taş şimdi Hollywood ünlülerinin takılarında kullanılıyor. 

Öncelikle şunu sormak lazım, Diaspor Kristali nedir? Nasıl keşfedildi? Bunu sizden öğrenelim...

Diaspor alüminyum bazlı bir mineral... Bildiğim kadarıyla ilk olarak 1800’lü yıllarda Rusya ve Pennsylvania’da keşfedildi. Ama bunlar hep opak yani arkasını göremediğiniz kristaller oluyor. Ancak ilk defa ‘Gem Quailty’ yani mücevher kalitesinde olan ve renk değiştiren taş sadece Türkiye’den çıkıyor. 70’li senelerde Etibank’ın açtığı bir alüminyum madeninde rastlanmaya başlıyor. Ama dünyada 1990’lı senelerde duyuluyor. Buradan Etibank çalışanlarının veya oradaki köylülerin yasadışı yollarla elde ettiği taşlarla bir şekilde alıcı buluyor. Bölgeye gelen turistlere satılıyor. Konu ile ilgili bazı profesörlere veriliyor. Onlar da yurtdışına yolluyorlar. 1990'lı senelerde GIA (Gemological Institute of America) bu konuda dünyada söz sahibi olan kuruluş, bunu bir makalede yayınlıyor. Bu şekilde Diaspor kristalinden tüm dünyanın haberi oluyor.

Peki şunu merak ediyorum, dünyada bir çok noktada bilinen bir taş Türkiye’de neden bu kadar geç keşfedildi?

Türkiye’de taş, yani değerli taş çok fazla kimsenin ilgilendiği bir konu değil. Aslında belli yörelerde potansiyel var, belli yörelerden belli taşlar çıkıyor. Ama bu işin madenciliği bir şekilde bizim tarihimizde yok. Hindistan’la kıyasladığımızda mesela ,adamların ataları milattan önce 1400’lerden beri bu taşları kesiyorlar madenciliğini yapıyorlar. Bizde öyle bir potansiyel yok ama bizde de birkaç önemli süs taşı madeni bulunuyor. Bunlardan biri de Diaspor kristali... Ancak bu taşın enteresanlığı dünyada bugüne kadar başka hiç bir yerde bulunmaması... 

Yani şunu söyleyebiliriz ki: Bu taş bir tek Türkiye’den çıkıyor.

Evet, renk değiştirebilen mücevher kalitesindeki Diaspor yalnızca Türkiye’de ve bir tek madenden çıkıyor. Bu da şu anda benim ruhsat sahibi olduğum ve Milenyum Madencilik A.Ş. tarafından işletilen maden.