(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 6 Ağustos () - Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde tatile çıkanlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 gibi büyük oranda azaldı. Seyahat edenlerin sayısı azalırken, yükselen fiyatların da etkisiyle seyahatlerde yapılan harcamalarda yüzde 33.8 artış gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı Yurtiçi Turizm İstatistikleri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrek verilerine göre, yurtiçinde ikamet edenler, geçen yılın aynı dönemindeki 11 milyon 972 bin kişiden, bu yıl 10 milyon 61 bin kişiye düştü.

TÜİK verilerine göre, bu çeyrekte seyahate çıkanlar 96 milyon 699 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7.6 gece, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 258 lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde seyahate çıkanlar 84 milyon 372 bin geceleme yapmış ve ortalama geceleme sayısı 7 gece, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 206 lira olmuştu. 

Seyahat edenlerin sayısı azalırken, tatile çıkanların harcamalarında, yükselen enflasyona bağlı olarak büyük artış yaşandı. Yerli turistlerin, yurtiçinde yaptıkları seyahat harcamaları 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 33.8 artarak 3 milyar 293 milyon liraya tırmandı.

Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları olarak yapıldı. Yurtiçi turizm harcamasının yüzde 96.8’ine karşılık gelen 3 milyar 187 milyon lirasını kişisel, yüzde 3.2’sine karşılık gelen 106 milyon lirasını da paket tur harcamaları oluşturdu.