Dünyanın en fazla kanıtlanmış doğalgaz rezervine sahip bölgesi, geçen yıl 79,4 trilyon metreküplük toplam rezervle İran ve Irak gibi Türkiye'nin komşu ülkelerinin de bulunduğu Ortadoğu olarak belirlendi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayımlanan yıllık istatistik bülteninden derlediği verilere göre, 2015'te dünyada toplam kanıtlanmış doğalgaz rezerv miktarı 201 trilyon 966 milyar metreküp olarak hesaplandı. Dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin en fazla olduğu bölge ise Ortadoğu.

TÜRKİYE LİDERE KOMŞU, İKİNCİYLE SIKI İLİŞKİDE

İran, Irak, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yer aldığı bölgenin 79 trilyon 430 milyar metreküp toplam kanıtlanmış doğalgaz rezervi bulunuyor.

İran'ın 33 trilyon 500 milyar metreküplük kanıtlanmış rezervle bölge birincisi olduğu tabloda, Katar 24 trilyon 299 milyar metreküple ikinci sırada yer aldı.

ZENGİNLİĞİN ORTASINDA

Ortadoğu'dan sonra ikinci en büyük gaz deposu ise 65 trilyon 422 milyar metreküplük rezervle Doğu Avrupa ve Avrasya bölgesi olarak dikkati çekti.

Söz konusu bölgenin rezerv zengini Rusya, 49 trilyon 541 milyar metreküple dünyada birinci sırada yer aldı, bunu 9 trilyon metreküpten fazla kanıtlanmış gaz rezervi ile Aşkabat izledi.

Son dönemde Türkiye'nin çevresinde bulunan doğalgaz zengini ülkeler, Türkiye'nin de enerji geçiş bölgesi olarak önemini ortaya koydu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2018'den sonra doğalgaz ihracatını ilk yapacağı ülkenin de büyük ihtimalle Türkiye olacağı belirtiliyor. Türkiye'den sonra yine bu hat üzerinden başka adreslere de Irak gazının gönderilmesi planlanıyor.