Türkiye'nin en büyük linyit kömürü rezervini barındıran Elbistan-Afşin bölgesinin başına adeta talih kuşu kondu. Madencilik sektöründe Türkiye ve bölge ekonomisi açısından milyarlarca dolarlık bir yatırım ve kazanç anlamına gelen bu keşif, Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü köyü ve Elbistan arasında kalan bölgede yapıldı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü Kahramanmaraş-Osmaniye Polimetal Maden Aramaları Projesi çerçevesinde bölgede yaklaşık 1 milyar ton porfiri bakır molibden bulundu. Türkiye'de hem rezerv hem de oluşum açısından bir ilk olan bakır madeninin yılda 10 milyon ton işleme kapasitesi ile 100 yıl yeteceği belirtiliyor. Ülke ekonomisine 20 ila 30 milyar dolar gibi bir katkı sunması düşünülen madende rezervin hemen yüzeyden başlayıp derine inmesi de degapaj sorununu ortadan kaldırdığı için işletme maliyetini de çok aşağı çekeceği düşünülüyor.


TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BAKIR SAHASI
Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü köyü Kayışındibi mevkiinde yoğunlaşan aramalarda 900 metre derinliğe kadar yapılan sondajlar neticesinde kurşun ve çinko da içeren maden bölgesinin magmatik kitle çerçevesinde yerin 4-5 kilometre altında oluştuğu ancak yer hareketleri sonucunda yeryüzüne kadar da çıktığı belirlendi. Türkiye'de kütle itibariyle böyle bir maden olmadığını belirten Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nde görevli Jeoloji Mühendisi Cevdet Çakır, bölgede kompleks bir cevherleşme olduğunu kaydetti. Çakır, 'Çalışma yaptığımız alanı şuanda Türkiye'de mevcut porfil bakır sahalar içerisinde hemen hemen en büyük saha olarak değerlendirebiliriz' dedi.

Sahada yapılan sondajlar sonucunda yüzeyden 900 metre derinliğe kadar porfiri bakır cevherine rastlandığını kaydeden Çakır, şuanda sondaj karotlarının ayrıştırma çalışmasının Elbistan'da devam ettiğini söyledi. Kendilerinin aldığı numunelerin asıl analizinin MTA Genel Müdürlüğü merkez laboratuarlarında yapılacağını ifade eden Çakır, 'Burada sandıklarda gördüklerimiz arazide yaptığımız sondajların karotları. Bu karotların determinasyonunu yapıyoruz. Bu karotlar içerisinde ne kadar cevher içeriği varsa onların kaba bir determinasyonunu yapıyoruz. Daha sonra bu örnekler merkez laboratuarımızda analizi yapılmak üzere gönderiliyor. Analiz sonuçlarına göre sahanın genelinde cevherin yapısı, niteliği ve miktarı hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Biz bu kayaçlardaki cevher içeriğini kayıtlara alıyoruz. Bunu merkeze bildiriyoruz. Analiz sonuçlarına göre daha net bilgiler elde ediyoruz' şeklinde konuştu.


5 YILDIR SONDAJ VE ANALİZ ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Afşin-Elbistan bölgesindeki çalışmanın Kahramanmaraş-Osmaniye Polimetal Maden Aramaları Projesi çerçevesinde 6'sı jeoloji mühendisi olmak üzere çok sayıda görevli tarafından 5 yıldır sürdürüldüğünü hatırlatan Çakır, 'Maden araştırmalarında daha öncesinden büyük bir arka plan vardır. Büyük bir saha taranır. Bu alanda bir saha daraltması yapılır. Hangi bölge daha çok yoğunlaşacağımıza ilişkin bir çalışma yapılır ve jeolojik altyapı oluşturulur. Bunun sonrasında analize gönderilmek üzere değişik bölgelerden numuneler alınır. Bunların sonuçlarına göre detay çalışacağımız alanı belirleriz. Bu saha da bu çalışmalar sonrasında ortaya bir sahadır. Şuanda çalışmalar devam ediyor. Henüz net bir rezerv ve cevherin niteliğine ilişkin net bir bilgiye sahip olmamamıza rağmen tecrübe ve gözlemlerimize dayanarak burada bir maden yatağının varlığı bizim için oluşmuş gibi. Ama bu çalışmalar devam ediyor, çalışmaların sonucunda bir rapor hazırlanacak. Bu rapor kurumumuza sunulacak. Daha sonra bu saha değerlendirilecek' dedi.


BAKIR, KURŞUN VE ÇİNKO BULUNDU
İlk çalışmalarında bölgede bakır, kurşun ve çinkodan oluşan kompleks bir rezerv bulunduğunu anlatan Çakır, 'Biz ağırlıklı olarak bakır üzerine çalışıyoruz. Bu sahada kompleks bir cevherleşme var. Kurşun ve çinko da içeriyor. Molibden de var ayrıca. Literatürde buna porfiri bakır molibden cevherleşmesi deniliyor. Şuanda Türkiye'de mevcut porfil bakır sahalar içerisinde hemen hemen en büyük saha olarak değerlendirebiliriz. Şuana kadar yaptığımız sondajlar neticesinde böyle bir tespiti söyleyebiliriz. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü adına bu çalışmayı yapıyoruz. Kurumumuz ülkenin hemen her yerinde bu tür araştırmaları yapıyor' şeklinde bilgiler aktardı.