(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 1 Ağustos () - Türkiye imalat sanayiinde Haziran'da başlayan daralma, ihracat siparişlerindeki düşüşe paralel olarak Temmuz ayında da sürdü.

Araştırma şirketi Markit'in HSBC için hazırlandığı imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayındaki 48.8 düzeyinden, Temmuz ayında 48.5 düzeyine geriledi. Endeks, Mayıs ayında 50.1 düzeyindeydi.

Böylece, imalat sanayii endeksi geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez gerilediği Haziran aıyının ardından, ikinci ay üs üste gerilemiş oldu. PMI, 50'nin üzerinde değer aldığında imalat sanayiinin büyüdüğünü, altında değer aldığında ise küçüldüğünü gösteriyor.

"İMALAT SANAYİİNDE ZAYIF SEYİR DEVAM EDİYOR"

Türkiye PMI gelişmelerini değerlendiren HSBC Ekonomisti Melis Metiner, "Temmuz ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayinde zayıf seyrin devam ettiğini gösterdi. Alınan yeni siparişler üç aydır, ihracat için alınan yeni siparişler ise iki aydır düşmekte" dedi ve şöyle devam etti:

"Temmuz ayında bekleyen siparişler ve girdi alımları endeksleri de 50.0 seviyesinin altında kaldı. Şirketlerin ileriye dönük beklentileri hakkında fikir veren yeni siparişler eksi envanterler göstergesi ise 2012 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesinde. Açıklanan resmi veriler de benzer bir resim çiziyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerdeki aylık artışlara göre imalat sanayi birinci çeyrekte sadece yüzde 0.1 büyüme kaydederken, Nisan ve Mayıs aylarında ise üretim ortalama yüzde 0.3 düştü. Haziran ayı ve üçüncü çeyrekte de imalat sanayinde üretimin ivme kaybedeceğini tahmin ediyoruz."

ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞE DARALMA İLE GİRİLDİ
Endeksin değerlendirmesinde, Türkiye imalat sektörünün üçüncü çeyreğin başında da gerilemeye devam ettiğine işaret edilerek, "Gelen yeni iş seviyesi, neredeyse son üç yılın en yüksek hızında düşerek, fabrika çıkışları, satın alma ve birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine yol açtı" görüşüne yer verildi.

YENİ SİPARİŞLER AZALMAYA DEVAM EDİYOR
İmalat sanayiinde yeni siparişlerin, Temmuz ayına kadar geçen üçüncü ayda da azaldığı da vurgulanan değerlendirmede, şöyle denildi:

"Bu, son beş yılı aşkın bir süredir ölçülen en uzun dizilim oldu ve son döneme ait düşüş, Ağustos 2011'den bu yana ölçülen en yüksek hızda gerçekleşti. Bu durum, ay boyunca yeni ihracat siparişleri hacminin daha yavaş bir şekilde düşmesine rağmen meydana geldi. Türkiye'de mal üretimi, 12 aylık büyüme döneminin ardından, Temmuz ayı dâhil olmak üzere üst üste ikinci ayda da azaldı."

BİRİKMİŞ İŞLER DE AZALIYOR
Türkiye imalat sanayii kapasitesinde baskı yokluğunun da sürdüğü vurgulanan değerlendirmede, "Birikmiş işler, birbirini takip eden beşinci ayda da azaldı ve bu azalma Ağustos 2013'ten bu yana ölçülen en yüksek hızda meydana geldi" denildi ve eklendi:

"Yeni işler azalırken, mal üreticileri üst üste iki ay boyunca satın alma hacimlerini azalttılar. Daralma hızı Haziran ölçümlerine paralel seyretti ve Aralık 2012'den bu yana girdi envanterlerinde meydana gelen en hızlı düşüşte payı oldu."

İSTİHDAM YARATMADA ZAYIFLIK SÜRÜYOR
İmalat sanayiinde istihdamın artmaya devam ettiğine de işaret edilen değerlendirmede, "Bununla birlikte, istihdam yaratma hızı Mayıs ve Haziran aylarında kaydedilen zayıf oranlara kıyasla önemli bir değişiklik göstermedi" denildi.

ENFLASYON BASKILARI DİNMEYE DEVAM ETTİ
İmalat sanayiinde enflasyon baskılarının Temmuz ayında da dinmeye devam ettiğine işaret edilen değerlendirmede, yılın başlangıcındaki rekor seviyeden sıyrılan girdi fiyatlarındaki artışın üst üste altıncı ayda da ılımlılaştığı vurgulandı.

Değerlendirmede, "Aynı şekilde, fabrika çıkışları enflasyonu da, son altı ay içinde beşinci kez yavaşlayarak, marjinal bir hızda seyretti" saptaması yapıldı.