ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Cengiz Göltaş, Türkiye'nin enerji alanında yüzde 72 dışa bağımlı olduğunu belirterek, "Bunun sonucu olarak Türkiye, enerjisini vatandaşına en pahalı sunan ülke konumunda" dedi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile EMO Antalya Şubesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Güneş Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı, Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde törenle açıldı. Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerjiler Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, EMO Genel Başkanı Cengiz Göltaş, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Özbek, Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın, EMO Şube Başkanı İlhan Metin ve davetliler katıldı.
HEDEF YENİLENEBİLİR ENERJİ
Törende konuşan Yenilenebilir Enerjiler Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, Türkiye'de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından öncelikle ve maksimum yararlanmak için gerekli mevzuat çalışmalarının tamamlandığını söyledi. 2023 yılında Türkiye'de tüketilecek enerjinin asgari yüzde 30'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesinin hedeflendiğini aktaran Atilla Gürbüz, "Ülkemizin 2023 hedefleri olan ilk 10 büyük ekonomiye girme, ihracattaki hedefleri ve GSMH'deki artışları düşündüğümüzde bu kalkınmayı yakalamak enerji tüketiminin de artacağı anlamına geliyor. 2023 yılına kadar ciddi yatırıma ihtiyacımız var" dedi.
ŞU ANDA EMEKLEME SAFHASINDAYIZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Türkiye'nin güneş enerjisinden yeterince faydalanamadığına işaret etti. Güneş enerjisi potansiyeli açısından zengin olan Türkiye'nin enerjide büyük oranda dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Akaydın, "Biz şu anda bu konuda emekleme safhasındayız. Son 5 yıl içinde hükümetimizin çıkardığı yasalara teşekkür ediyorum. Ama olması gerekenin çok gerisindeyiz. Niye biz bugün Almanya, İspanya, İtalya düzeyinde olmayalım. Şu an yapılması gereken, Türkiye 2023 yılında enerjisinin ne kadarını güneşten üretecek bunun vizyonunu ortaya koymalıyız" diye konuştu.
YÜZDE 72 DIŞA BAĞIMLIYIZ
EMO Genel Başkanı Cengiz Göltaş da konuşmasında hükümetin enerji politikalarını eleştirdi. Yıllardır Türkiye'deki enerji politikalarının stratejik açıdan önemini vurguladıklarını, ancak bunların bir türlü dikkate alınmadığını kaydeden Cengiz Göltaş, "Bunun sonucu olarak Türkiye, enerjisini vatandaşına en pahalı sunan ülke konumunda. Türkiye'nin enerji alanında yüzde 72'ye varan dışa bağımlılığı var. Özellikle AKP'nin son 10 yılda yapılan yanlış yatırımlarıyla bu petrolde yüzde 93, doğalgazda yüzde 98 seviyesine ulaşmış durumda" diye konuştu.
TOPLUMSAL BİLİNÇ YARATILMALI
2011 yılında Türkiye'nin 54 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını vurgulayan Göltaş, "Bunların en önemlisi de ham petrol, petrol ürünleri, doğalgaz ve LPG. Bizler enerjinin doğru biçimde kullanılması açısından enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve toplumsal bilinç yaratılması gerektiğini düşünüyoruz. Önemli olan enerjinin toplumun her alanına en etkin şekilde, kaliteli, olabildiğince ucuz ve olabildiğince verimli şekilde sunulmasının olanakları yaratılmalıdır" ifadelerini kullandı.
FUAR 3 GÜN SÜRECEK
Törenin ardından fuarın açılış kurdelesini kesen katılımcılar, fuar alanını da gezdi. Yenilenebilir Enerji sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı, 3 Kasım tarihine kadar sürecek.