TÜRKİYE Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof.Dr. Ercan Uygur, Erzurum'da düzenlenen 17'nci İktisat Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türk Dil Kurumu (TDK) ile Türk Tarih Kurumuna (TTK) devlet yardımı olduğunu anımsatarak "Sanıyorum Atatürk ve Cumhuriyet yöneticileri 'Bu iktisatçılar kendileri paralarını bulsun ve yönetsin' demişler. Bu yüzden Türkiye Ekonomi Kurumuna herhangi bir devlet yardımı veya katkısı yoktur. O nedenle bağımsızdır. Ve belki de daha iyidir böyle olması" dedi.
Türkiye Ekonomi Kurumu ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle 17'nci Ulusal İktisat Sempozyumu Kültür ve Gösteri Merkezinde başladı. 'Cari açık, enerji sektörü ve Ortadoğu ve Asya ülkeleri ile ekonomik ilişkiler' konulu sempozyuma Vali Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, TEK Başkanı Prof.Dr. Ercan Uygur, 36 üniversiteden 200'ün üzerinde akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Prof.Dr. Ercan Uygur, TEK'in ekonomik ve idari olarak bağımsız olduğunu ve bazı polemikler içinde yer almadığı için çok fazla bilinmediğini belirtti. Prof.Dr. Uygur "TEK, o nedenle kendi yağıyla kavrulmaya çalışır. Sanıyorum Atatürk ve Cumhuriyet yöneticileri 'Bu iktisatçılar kendileri paralarını bulsun ve yönetsin' demişler. Bu yüzden Türkiye Ekonomi Kurumuna, TDK ve TTK'ya olduğu gibi herhangi bir devlet yardımı veya katkısı yoktur. O nedenle bağımsızdır. Ve belki de daha iyidir böyle olması" diye konuştu.
SAVAŞ ORTAMI TİCARETİ DURDURUYOR
Türkiye'nin cari açığıyla ilgili olarak 2013 yılında tekrar bir artış olacağını anlatan Prof.Dr. Ercan Uygur, "Eğer orada fazla değişiklik olmazsa cari açıkta çok yükselmez diye umut ediyoruz. Avrupa Birliği yavaş da olsa bu durgunluktan çıkıyor ve Türkiye'nin o bölgeye ihracatı artacaktır. Ve cari açığı da olumlu yansıyacaktır. Ortadoğu'daki gelişmeler malesef son 2 yıldır ülkemizdeki cari açığı olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor. Hatta bazı yerlerde ortadan kalkıyor. Olayların bittiği ülkelerde de Türkiye'nin ihracatının oldukça hızlı arttığını görüyoruz. Umut ediyoruz ki bu gelişmeler çok da uzamayacak ve Türkiye'nin ihracat potansiyelini artıracak" dedi.
Cari açığın yapılan bir sorun olduğunu ve kısa sürede çözülemiyeceğine işaret eden Prof. Dr. Ercan Uygur, şöyle devam etti:
"Cari açık aslında tasarrufu yetersizliğinin bir yansımasıdır. Türkiye'de özel firmalar ve hane halkının tasarrufu yetersiz olduğu harcamalar daha fazla olduğu için cari açık var. Gecikmeli de olsa hükümet bu konuda önlemler alıyor. Bu birseysel emeklilik sistemindeki atılımlar, tasarrufu artırıcı başka önlemler buna yöneliktir. Tasarrufun gerçekten arttırılabileceğine inanıyorum. Birçok ülkede tasarruf bilinci ve tasarruf politikasını öne çıkaran uygulamalar var. Örneğin eğitim konusunda birçok ülkede bile tasarrufu öne çıkaran uygulamalar var. Onların da yapılmasıyla tasarrufun artırılıp cari açığını düşürülebileceğini düşünüyorum."

NK(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)