(Piyasa bilgileri eklendi)

Gülseli KENARLI / İstanbul, 28 Mayıs () - Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını hedef alan eleştirilerinin ardından ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar piyasalarda yankı yaratıyor.

Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nı faiz indiriminde yavaş davranmakla suçlayan konuşmalarına, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Başbakanımızın bu yöndeki feveranını veya şikayetini haklı buluyorum" diyerek destekledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak, "Kurumlar ana politikalardan taviz vermeye, farklı şeyler uygulanmaya başlarsa o zaman korkmak gerek" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı Türkiye ekonomisi açısından çok önemli" dedi.

DÖVİZDE YÖN YİNE YUKARIYA ÇEVRİLDİ

Erdoğan'ın, dün parti grup toplantısında Merkez Bankası'nı hedef alan konuşmasının ardından dolar yeniden yükselmeye başladı. Dün güne 2.0875 liradan başlayan dolar, Erdoğan'ın konuşmasının ardından 2.1040 liraya kadar yükseldi. Dolar bugün en yüksek 2.1116 lira düzeyine kadar yükseldikten sonra, kapanış saatlerine doğru 2.1054 lira seviyelerinde işlem görüyordu.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz siyasetçiyiz, halka hesabı biz veriyoruz. Merkez Bankası yöneticileri, sadece kendi kendileri içerisinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesap verdiği mercii millet değil. Neymiş, bağımsızmış... Ama bilecekler ki biz bu millete er veya geç hesabını vereceğiz. Ha baktı dolar, dolduğu zaman da tabii biz gereğini yaparız. Ayrı mesele. Bu işi çözmek zorundayız" dedi.

Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Girgin 'ya değerlendirmelerde bulunarak parasal sıkılaştırmanın gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının gündeminde olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Türkiye'den bağımsız olarak dünyada sıkılaştırma yönünde bir eğilim olduğunu belirterek, "FED bir sürü blanço büyümesine gitti. Önde gelen merkez bankalarının faiz artrıımlarının konuşulduğu bir ortamda Türkiye'de bu dalgalanmadan etkilenecek. Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de bu sıkılaşmadan bağımsız hareket edemiyor. Bu realiteden çok uzaklaşmadan atılacak adımlar uzun dönemli doğru olacaktır."

"MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞINDAN YANAYIZ"

 Merkez Bankası'na ilişkin açıklamalar ilgili bir değerlendirme yapan Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, ekonominin en önemli prensiplerinden birinin de Merkez Bankası’nın bağımsızlığı olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

"Girişimciler olarak, bizler tabii ki yüksek faiz yerine düşük faizi tercih ederiz. Fakat yüksek faizin bir neden değil bir sonuç olduğunu da çok iyi biliyoruz. Bu nedenle, üretim ve yatırımın önünde bir engel olan yüksek faizlerin, suni ve bu nedenle geçici olabilecek biçimde değil, kalıcı olarak düşürülmesini sağlayacak bir reform programının tartışılacağı ve uygulanacağı bir anlayıştan yanayız."

"MERKEZ BANKASI'YLA YOLA DEVAM ETMEMİZ GEREKİYOR"

 Onatça, her zaman Merkez Bankası’nın bağımsızlığından yana olduklarına dikkat çekerek, "Bağımsız kaldığı sürece piyasaları dengeleyen Merkez Bankası’nın karar alma sürecine ve çalışma ortamına müdahil olunmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Zira Merkez Bankası’nın sadece iç piyasa dinamiklerine göre tavır almadığının da bilincindeyiz. Dünya piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren, kararlarını bağımsız alabilen Merkez Bankası’yla yola devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

(OSS)