Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından düzenlenen “Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişimi” konulu panelde konuşan Borsa İstanbul Başkanı Tuncay Dinç, İran dönüşü izlenimlerini paylaştı. 


İran'da ümütlerin gerçeğe dönüşmesinin zaman alacağını kaydeden Dinç, İran'da öngörülebilir olunmasının yanısıra herkesin istediği an elindeki varlığı nakde çevirip çıkma rahatlığının olması gerektiğini söyledi. 

Dinç, "İran'da yatırımcıların ellerindeki yatırımların getirilerini rahat bir şekilde götürebilmeleri lazım. Yönetişim açısından kendilerini geliştirmeleri lazım. Karar alma süreçleri hala içerideki dengelere bağlı.Türkiye açısından İran'ın iyi pazar olacağına inanıyorum ama hala halledilmesi gereken şeyler var" diye konuştu. 

İran ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla ilgili konuşan Dinç, "Dün bir anlaşma yaptık. Türkiye'de bir 
fon kuracağız. Türkiye'de bu fonun kurulmasında onlara yardımcı olacağız, yol göstereceğiz. İran'a yatırım yapmak isteyenler, doğrudan gelemeyenler bu fona yatırım yapıyor olacak. Bu fon üzerinden İran'daki varlıkların satın alınması konusunda bir girişimimiz olacak. Hacim konuşmadık. Türkiye'yi İran'a açılan kapılardan biri olarak değerlendirmek istiyorlar. Bu konuda imza atmış olmak önemliydi" değerlendirmesinde bulundu.

"GELİŞEN ŞİRKETLER İÇİN BORSA ÖNEMLİ ALTERNATİF"

Gelişen şirketler için borsanın çok önemli bir alternatif olduğunu belirten Dinç, küçük firmaları özel sektör tahvillerine yönlendirdiklerini ve halka arz tarafına iyi yönetilerek gelmelerini istediklerini söyledi. KOBİ’lerin kaynak yaratabilmeleri için şeffaflık, güçlü finansal yapı ve kendi kurumsal süreçlerini geliştirmeleri gerektiğini belirten Dinç, borca dayalı büyüme modelinin sınıra dayandığını anlattı. Dinç KOBİ’lerin ortaklıklar ve halka arz/özel Pazar yoluyla kendilerini finanse etmelerini desteklediklerini söyledi.